Cancerkontroller skiljer sig åt i landet

Det råder stora skillnader kring hur många som går på screening för bröstcancer och livmoderhalscancer beroende på var i landet man bor, visar en ny rapport från Cancerfonden.

Skillnaderna kring hur många som går på screening för bröstcancer och livmoderhalscancer skiljer sig åt beroende på var i landet man bor. Arkivbild.

Skillnaderna kring hur många som går på screening för bröstcancer och livmoderhalscancer skiljer sig åt beroende på var i landet man bor. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Vård2021-09-13 07:26

Årligen kallas omkring en miljon kvinnor till kontroll för att upptäcka tidiga tecken på cancer. Men det skiljer sig mellan olika regioner, kommuner och stadsdelar hur många som faktiskt kommer till undersökningen.

Enligt rapporten från Cancerfonden kom i genomsnitt 81 procent till mammografiundersökningen under 2018. Högst var deltagandet i Blekinge, 90 procent, och lägst i Stockholm, 71 procent.

Till cellprovtagningen i livmoderhalsen för 2019 kom i genomsnitt 71 procent av de som kallats. Högst var siffran i Dalarna med 86 procent, och lägst i Västmanland med 52 procent.

Rapporten, som görs för första gången, visar att inkomst och utbildning spelar roll när det gäller att gå på kontroll.

– Det är lätt att säga att det är individens ansvar, men här måste man också skapa förutsättningar för att göra det enkelt och gå. Det handlar om kunskap och om möjlighet att boka tider och förstår vad kallelsen säger hon, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerförbundet, till Sveriges Radio Ekot.

Cancerfonden kräver nu att regeringen och regionerna tar krafttag mot ojämlikheten inom cancervården, för att rädda liv och minska lidande, skriver de i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!