Det handlar om äldre kvinnor som har en så kallad lågrisk-bröstcancer. I dessa fall opereras tumören bort med bröstbevarande kirurgi och för att minska risken för återfall i cancern ges efteråt strålbehandling i kombination med hormonsänkande läkemedel.
Men risken för återfall i denna sjukdom, som är den vanligaste formen av bröstcancer, minskar med åldern. Och det har kommit mer och mer data på att den efterföljande strålbehandlingen kan vara överflödig för äldre patienter. Nu presenteras resultaten från en studie som följt 601 kvinnor under tio år som ger ett svar – det går faktiskt lika bra att inte stråla.
– Vi hoppas att vården kommer att ta upp och informera kvinnorna i den här gruppen om resultaten och att de får möjlighet att välja. På sikt hoppas vi att det blir riktlinjer för kvinnor över 65 med lågriskcancer, säger Åsa Wickberg som är en av forskarna bakom studien.
Flera studier
Den svenska studien är bara en av flera som pekar mot att strålbehandling inte påverkar risken för återfall hos kvinnorna. Redan när femårsdata kom valde sjukhus i Uppsala-Örebroregionen, att dra ner på strålbehandlingen.
– Men många uppfattade att det var för kort uppföljning och därför har riktlinjerna skiljt sig åt i olika delar av Sverige. Våra nya långtidsdata är goda nyheter för både patienter och sjukvården i stort, säger Henrik Lindman, verksamhetschef för blod- och tumörsjukdomar på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som var med och startade studien.
Strålbehandling är effektivt i många fall inom cancerbehandling men det leder också till biverkningar. Det kan röra sig om hudreaktioner eller påverkan på hjärta och lungor.
– Även den hormondämpande behandlingen kan ge biverkningar men de ges vanligen även till dem som genomgår strålbehandling.
Vanlig form bland äldre
Ungefär hälften av alla över 65 år som får bröstcancer har lågriskvarianten. Det finns data som visar att kvinnor ner till 55 år skulle kunna slippa strålbehandling men det behövs längre uppföljningar för att säkerställa det. För ännu yngre kvinnor är strålningen efter att tumören opererats bort fortsatt nödvändig. De har generellt större risk för återfall.
– Nu diskuteras det mycket om vi ska höja åldersgränsen för bröstcancerscreening. Om det blir så kommer det att vara fler kvinnor med lågriskcancer som hittas och då blir det stor skillnad för patienter och sjukvården om de inte behöver strålbehandlas, säger Åsa Wickberg.