Läkemedlen semaglutid och tirzepatid utvecklades ursprungligen för att hjälpa patienter med typ-2 diabetes att kontrollera sitt blodsocker. Men på senare tid har de även visat sig vara effektiva för viktnedgång, vilket bland annat har uppmärksammats i sociala medier och skapat stor efterfrågan på dem.
Efterfrågan blev inte heller mindre när en rad kändisar, däribland Teslas vd och Twitters ägare Elon Musk, gick ut med att de använder läkemedlen för att gå ner i vikt.
Semaglutid och tirzepatid är receptbelagda och säljs i dag under varumärkena Ozempic och Wegovy (semaglutid) och Majoureau (tirzepatid). Det är dock bara Wegovy som är godkänt för behandling av fetma.
På obesitascentrum på Sankt Görans sjukhus vårdas patienter med den kroniska sjukdomen obesitas som har drabbats eller riskerar att drabbas av sjukdomar till följd av sin fetma. Joanna Uddén Hemmingsson, överläkare på avdelningen, beskriver läkemedlen som revolutionerande för hennes patienter.
Reglerar mättnadskänslan
Semaglutid och tirzepatid verkar genom att påverka hungersignaler till hjärnan och bromsa hastigheten med vilken en persons mage töms, vilket gör att mättnadskänslan håller i sig längre.
– En stor utmaning i obesitasvården är att kroppen inte vill att vi ska gå ner i vikt, utan motverkar det genom att öka produktionen av hungerhormonet och minska mättnadshormonet. Dessa hungerdämpande läkemedel kan hjälpa patienten att både gå ned i vikt och hålla vikten, säger Joanna Uddén Hemmingsson.
Hon betonar samtidigt att de inte är några mirakelkurer, utan måste kombineras med ändrade levnadsvanor.
Läkemedlen är välbeprövade inom diabetesvården och vanliga biverkningar är illamående, kräkningar och diarréer. Men inom obesitasvården krävs längre behandling och hur biverkningarna ser ut på längre sikt är ännu inte känt.
– Därför är det viktigt att det är seriösa vårdgivare som sätter in de här läkemedlen och gör ordentliga uppföljningar, säger Uddén Hemmingsson.
Hon är också bekymrad över att mindre seriösa vårdgivare ska föreskriva dem till patienter av andra skäl än hälsoskäl.
– Kroppsformen berättar inte om hälsan, utan man måste göra flera, noggranna undersökningar. Jag är rädd för att man inte gör det hos mindre seriösa aktörer. I stället handlar det om vikten och ett “quick fix” för att komma i bikinin till sommaren.
Inte subventionerat
Det danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk, som ligger bakom semaglutid, har hittills bara lanserat Wegovy i ett fåtal länder.
I Sverige väntas det lanseras först nästa år, men inom några veckor finns det tillgängligt på en rad svenska apotek via så kallad parallelldistribution.
Men priset är högt – nästan 4 000 kronor per förpackning som räcker i fyra veckor. Orsaken är att varken semaglutid eller tirzepatid är subventionerat för behandling av fetma, utan bekostas fullt ut av patienterna själva.
Joanna Uddén Hemmingsson anser att läkemedlen bör subventioneras för patienter som har eller riskerar följdsjukdomar av sin fetma.
– Utan subvention riskerar patienterna att jojo-banta och gå ner i vikt en månad för att sedan gå upp igen nästa månad, eftersom att man inte har råd att fortsätta behandlingen.
Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktighet om Elon Musks förhållande till Twitter.