När pandemin drog in över Sverige våren 2020 blottlades snabbt en illa rustad äldreomsorg. Tusentals dog på landets äldreboenden där smittan spred sig snabbt.
Misslyckandet med att skydda de äldsta och sköraste syntes även i att många drog sig för att flytta in på boenden. Antalet äldre som fick hemtjänst för första gången minskade samtidigt med 45 procent.
Förtroendet för äldreomsorgen har naggats i kanten, men sedan andra halvåret 2021 har det skett en tydlig återhämtning, visar Socialstyrelsens lägesrapport för äldreomsorgen.
Ökad inflyttning
Inflyttningen på äldreboenden var i höstas rentav högre än före pandemin, med 165 inflyttade per 100 000 invånare, jämfört med 155 under samma period 2019.
Positivt, tycker Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, som tror att god vaccinationstäckning och minskad smittspridning är de starkast bidragande orsakerna, snarare än ett återställt förtroende.
Äldreomsorgen är i dag "något bättre rustad" för en pandemi, säger hon.
– Vi har mätt arbetet med att jobba smittsäkert och följa basala hygienrutiner, och där har vi sett vissa förbättringar. Men fortfarande är det mycket som återstår för att man ska klara en ny kris i äldreomsorgen.
"Strukturella brister"
TT: Vad är det som brister?
– Tillgången till medicinsk kompetens och kompetent personal. Där pågår omfattande satsningar med hjälp av statsbidrag, olika typer av stöd och ny lagstiftning, men de strukturella bristerna finns kvar.
– Det tar tid att åtgärda, men arbetet är påbörjat. Det handlar om uthållighet och att tänka att det här inte är kostnader för samhället, utan investeringar i att människor ska ha ett gott liv även i den sista delen.