Epa-ungdomar rycker ut i hemtjänsten

Flera kommuner tar hjälp av tonåringar med A-traktorer för att lösa bemanningen i hemtjänsten, rapporterar Sveriges Radio.

A-traktor på parkeringsplats. Arkivbild.

A-traktor på parkeringsplats. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Vård2023-07-17 07:55

Flera kommuner tar hjälp av tonåringar med A-traktorer för att lösa bemanningen i hemtjänsten, rapporterar Sveriges Radio.

Hemtjänsten i en rad svenska kommuner brottas med bemanningsbrist under sommaren. På flera håll har räddningen blivit tonåringar med A-traktor som hjälper till att köra ut mat till äldre.

– Det har varit väldigt kul, jag tycker om äldre. Jag tycker om att lyssna på dem och prata med dem, säger 15-årige Edvin Hallin till radion.

Han kör ut mat i Vilhelmina kommun i Lappland där hemtjänstchef Birgitta Ohlsson konstaterar att de tolv epa-ungdomar som anställts över sommaren varit avgörande för att få ihop pusslet.

– Vi satt ju verkligen på pottkanten. Vi såg inte att vi skulle kunna täcka personalbehovet i sommar och vi var tvungna att prova allt.

Idén med att ta hjälp av epa-ungdomar testades för första gången i Malung-Sälen i Dalarna sommaren 2018. Sedan dess har flera kommuner tagit efter.

Fakta: A-traktorer

Ursprungstanken med A-traktorernas föregångare, de så kallade epa-traktorerna, var att de skulle kunna fungera som arbetsfordon inom lantbruket.

När en bil byggs om till A-traktor ska den maximalt kunna uppnå en hastighet på 30 kilometer i timmen och det ska endast med stor svårighet gå att öka hastigheten.

Den 15 juli 2020 ändrades regelverket för att även automatväxlade bilar ska kunna byggas om till A-traktorer. Det gjorde att det blev lättare att bygga om modernare bilar till A-traktorer och har bidragit till den stora ökningen av A-traktorer.

I slutet av 2021 fanns det 45 000 A-traktorer registrerade i Sverige – i snitt 4,3 A-traktorer per 1 000 invånare.

Den allra vanligaste A-traktorn är en ombyggd Volvo.

Källa: Transportstyrelsen, Trafa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!