Facket: Brist på labbpersonal hotar kvalitén

Biomedicinska analytiker vittnar om hög press och en ökad arbetsbelastning, visar en undersökning från Vårdförbundet. Tre av fyra uppger att tidsbristen påverkar kvaliteten på analyserna.

20 av 21 regioner har brist på biomedicinska analytiker, enligt Socialstyrelsen. Arkivbild.

20 av 21 regioner har brist på biomedicinska analytiker, enligt Socialstyrelsen. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vård2022-04-15 20:58

I undersökningen, som gjorts av Novus på uppdrag av Vårdförbundet, uppger nio av tio analytiker att de upplever fysiska eller psykiska besvär på grund av arbetsbelastningen.

Dessutom uppger 76 procent att tidsbristen leder till kvalitetsbrister i arbetet.

"Bristen på legitimerade biomedicinska analytiker blir alltmer påtaglig och påverkar kvaliteten på analyserna av patienters testresultat", säger Michel Silvestri, förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Enligt Socialstyrelsen råder det brist på biomedicinska analytiker i 20 av 21 regioner. Undersökningen från Novus visar att 17 procent upplever att arbetsbelastningen blivit så hög att den är ohanterlig. Det kan jämföras med 14 procent i fjol och 6 procent före pandemin.

"Nu ska vårdskulden, alltså all vård som fått anstå under pandemin, arbetas ifatt. Det är högt tryck på laboratorierna som ska göra analyser och diagnostik av exempelvis folksjukdomar som cancer och hjärtsjukdomar samtidigt som antalet legitimerad personal som ska göra jobbet minskar. Ekvationen går inte ihop", säger Michel Silvestri.

Undersökningen genomfördes 11 mars–5 april och omfattar totalt 1  357 intervjuer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!