Facket om Akademiska: "Katastrof, katastrof"

Från fackligt håll kommer Inspektionen för vård och omsorgs (IVO) hårda nedslag på Akademiska sjukhuset i Uppsala inte oväntat. Tvärtom har man inom SACO under många år larmat om bristerna på akutmottagningen.

Akuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har allvarliga brister och hotas nu av ett rekordvite på 20 miljoner kronor. Arkivbild.

Akuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har allvarliga brister och hotas nu av ett rekordvite på 20 miljoner kronor. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Vård2021-09-30 13:30

– Jag är inte ett dugg förvånad, vi har anmärkt på det här under tio års tid ifrån läkarfackets sida, säger Knut Bodin, huvudskyddsombud för SACO och Upplands Allmänna Läkarförening, när han nås av nyheten.

– Katastrof, katastrof, summerar Knut Bodin allvaret i IVO:s föreläggande om vite, och beskriver en situation som skenat iväg över tid där vittnesmålen från oroade och slutkörda läkare kunnat staplas på hög:

– Det är omfattande långa historier om patientosäkerhet. Personalen har ansträngt sig till det yttersta. När det går så långt att patientsäkerheten är hotad, då har du passerat vad som är acceptabelt ur arbetsmiljösynpunkt för länge sedan.

"Räcker inte"

Knut Bodin har själv flera gånger påtalat säkerhetsbristerna.

– Jag har till och med gjort ett skyddsstopp i akutmottagningen för några år sedan.

IVO skriver bland annat att patienter tvingas vänta upp till 20 timmar på att få vård och att de heller inte övervakas som de ska. För att komma tillrätta med problemen vill IVO se 30 nya vårdplatser.

– 20 timmar räcker inte, säger Knut Bodin och påpekar att patienter väntar längre än så och tillägger:

– Och 30 nya vårdplatser räcker inte. Det behövs 70 sjukhusplatser till och då menar jag riktiga ordinarie vårdplatser.

Byggde för litet

Han beskriver ett haveri som eskalerat under tio års tid där skulden läggs på sjukhusledning och politiker men som också beror på rent organisatoriska fel:

– När man byggde om akuten så byggde man för litet redan från början. Man behöver också strukturera upp de andra avdelningarna och öppna subakutmottagningar till respektive avdelning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!