– Måltidsfrågorna behöver lyftas på en strategisk nivå överlag, inte minst med tanke på beredskapen, säger Emelie Eriksson.
Hon är projektledare för Livsmedelsverkets kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg och tycker att kartläggningen som verket har gjort visar att det ändå går åt rätt håll – även om regionerna har kommit olika långt i beredskapsarbetet.
16 av de 21 regionerna har uppgett att de har beredskaps- och kontinuitetsplaner på plats för att säkerställa måltidsverksamheten vid händelse av kris eller katastrof.
Totalförsvarsområde
Någon exakt definition för vad en sådan plan innefattar finns inte.
– Men vi uppfattar att alla jobbar med frågan och är på väg att ta fram en beredskapsplan. Arbetet pågår, säger Eriksson.
Hon säger att det överlag finns en god beredskap i sjukvården, men att måltidsverksamheten lätt hamnar utanför.
– Det kan vara att man har reservkraft till sjukhuset, men inte har kopplat den till köket som ligger i en annan byggnad. När vi tittar på det här ser vi att måltiderna ofta ligger i en serviceorganisation lite vid sidan om hälso- och sjukvården, säger Eriksson.
Vilka fem regioner som saknar en plan redovisas inte. På sin hemsida skriver Livsmedelsverket att livsmedelsförsörjning är ett prioriterat områden i totalförsvarsplaneringen.
Högaktuellt
Något datum för när regionerna behöver ha planer på plats finns inte, men Emelie Eriksson kallar det för "högaktuellt".
TT: Borde inte regionerna redan ha koll på det här?
– Absolut, men det är stora organisationer. Beredskapsarbetet är komplext och tar tid. Under många år var det inte en så akut och aktuell fråga som det är nu, och blev i samband med pandemin. Det är väldigt lägligt att se över det nu, säger Eriksson.
Livsmedelsverket har tagit fram en beredskapshandbok för offentliga måltider för att hjälpa i beredskapsarbetet.
– Den är inte minst en viktig uppmaning till beslutsfattare för att måltidsverksamheter ska få rätt förutsättningar. Vi vet att måltidsorganisationerna jobbar med detta, men det krävs rätt resurser för att kunna genomföra det här, säger Emelie Eriksson.