Fler flickor tvångsvårdas för ätstörningar

Antalet flickor som tvångsvårdas för livshotande ätstörningar fortsätter att öka kraftigt. Bara de senaste sex åren har gruppen ökat med 300 procent. –Barnen hittar tips på sociala medier på hur de ska kunna dölja ätstörningarna, vilket gör att föräldrarna missar det i högre utsträckning, säger forskaren Ata Ghaderi.

Anorexi är den sjukdom som är mest dödlig av alla psykiatriska tillstånd i världen, bortsett från opiatberoende. Arkivbild.

Anorexi är den sjukdom som är mest dödlig av alla psykiatriska tillstånd i världen, bortsett från opiatberoende. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Vård2023-10-09 05:16

För ett år sedan larmade Socialstyrelsen om att antalet flickor som vårdas dygnet runt för ätstörningar i psykiatrin ökar stort.

Nya siffror visar att ökningen fortsätter. Under förra året var det 25 procent fler flickor i åldern upp till 17 år med ätstörningar som var inlagda i den psykiatriska heldygnsvården jämfört med föregående år. Totalt vårdades 438 flickor där.

Nästan hälften av dessa – runt 200 stycken – vägrade att ta emot vård och var i stället inlagda enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT.

Jämfört med 2017 är det en ökning på runt 300 procent. De är nu den absolut största gruppen bland barn som tvångsvårdas.

– Det är jätteoroande, säger Helena Forsman, verksamhetsutvecklare på Frisk och fri, en förening för personer med ätstörningar.

Mindre barn

Varför många barn numera blir så allvarligt sjuka i ätstörning att de behöver tvångsvårdas är inte klarlagt.

Men det går att se att svår anorexi gått ned i åldrarna hos patienter i tvångsvården, enligt Niklas Långström, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

"För mindre barn kan en stor viktminskning snabbare bli livshotande, vilket skulle kunna förklara ökningen", skriver han i ett mejl till TT.

Kanske fångas barn inte heller upp i ett tidigt skede lika ofta som förut. Det skulle kunna vara en bidragande orsak till att de bli så pass sjuka att de hamnar direkt i den psykiatriska tvångsvården i stället för i öppenvården, enligt honom.

Men varför färre tycks fångas upp i början av ätstörningarna är oklart. Forskaren Ata Ghaderi, professor i psykologi, tror att sociala medier kan spela roll.

– Barnen hittar tips på sociala medier på hur de ska kunna dölja ätstörningarna, vilket gör att föräldrarna missar det i högre utsträckning, säger han.

Vårdköer

På föreningen Frisk och Fri lyfter man att många barn och vårdnadshavare tycker att det tar för lång tid att få hjälp, och att man bollas runt i vården mellan olika instanser.

Möjligen kan det delvis förklara varför fler barn hamnar i heldygnsvården. Samtidigt vill Helena Forsman, verksamhetsutvecklare, inte peka ut någon enskild faktor till ökningen, eftersom mycket annat kan påverka.

– Vi är väl medvetna om att alla kämpar i motvind. För att på riktigt kunna angripa problemet behöver vi befinna oss i en större analys där hela samhället är med.

Beroende av samverkan

När det gäller alla psykiatriska diagnoser var det totalt 3 242 barn i åldern 0-17 år som var inlagda i den frivilliga psykiatriska heldygnsvården förra året, vilket också är en ökning. Vanligaste psykiatriska diagnoserna bland dem är depression, ångest och drogproblematik.

Kalmar är en av de regioner med flest inlagda barn i relation till befolkningen. En bidragande orsak är att regionen har många hvb-hem och familjehem, där barn som mår dåligt ofta placeras, och de löper större risk för att läggas in, uppger bup i Kalmar.

Brist på resurser till unga kanske kan förklara ökningen i heldygnsvården, lyfter de.

– Vi är beroende av att allt fungerar runt barnet, i skolan och i socialtjänsten. Vi är beroende av samverkan, säger Maria Lepenioti, chefsöverläkare.

Personer under 18 år med ätstörningsdiagnos i psykiatrisk heldygnsvård med tvång, 2017–2022.
Personer under 18 år med ätstörningsdiagnos i psykiatrisk heldygnsvård med tvång, 2017–2022.
Fakta: Fler unga i psykiatriska heldygnsvården

3 242 i åldern 0-17 år var inlagda i psykiatriska heldygnsvården år 2022, vilket är en ökning jämfört med föregående år. 455 av dessa vårdades för ätstörningar, varav 438 flickor.

År 2017 hade drygt åtta procent ätstörning som huvuddiagnos av barnen i den psykiatriska heldygnsvården.

År 2022 var samma siffra 14 procent.

Allra störst ökning av ätstörningar finns bland barn som vårdas ofrivilligt, enligt Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT). Där vårdades minst 200 barn med ätstörningsdiagnos av de drygt 520 barn som tvångsvårdades år 2022.

Mellan år 2021 och 2022 ökade antalet barn med ätstörningar i psykiatriska tvångsvården med 37,5 procent. Sedan 2017 har antalet barn med ätstörningar i tvångsvården ökat med nästan 300 procent. Majoriteten av dessa är flickor.

Den vanligaste formen av ätstörning är hetsätning. Men de som vårdas inom heldygnsvården har främst anorexi - ett psykiatrisk tillstånd som bedöms drabba runt en procent av befolkningen och som har högst dödlighet av alla psykiatriska tillstånd i världen, bortsett från opiatmissbruk.

Källa: Socialstyrelsen


Fakta: Här kan du få hjälp

Om du under 18 kan du kontakta en vårdcentral, ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin (bup) där du bor.

Om du är vuxen kan du boka en tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller hos din företagshälsovård. Du som är upp till 20–25 kan också kontakta en ungdomsmottagning.

I allt fler regioner finns speciella ätstörningsmottagningar. På vissa av dem behöver du få en remiss från elevhälsa eller vårdcentral, på andra kan du själv ta kontakt.

Du kan få hjälp med var du kan söka vård genom att ringa 1177.

Det finns också olika föreningar som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl. Till exempel Frisk och Fri (Riksföreningen mot ätstörningar) eller föreningen Shedo, som är specialiserad på både ätstörningar och självskadebeteende.

Källa: Vårdguiden, 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!