Hälften av barnmorskorna jobbar deltid

Barnmorskornas arbetsmiljö är avsevärt sämre än andra yrkesgruppers, enligt en ny studie. Och trots larmen om underbemanning råder ingen barnmorskebrist – förklaringen ligger i att en ovanligt stor andel jobbar deltid.

Barnmorskan Erika Häggblad i Skellefteå.

Barnmorskan Erika Häggblad i Skellefteå.

Foto: Paulina Holmgren / TT

Vård2021-11-12 18:44

Drygt 2 000 barnmorskor i hela landet har deltagit i undersökningen som genomfördes mellan februari och april i fjol. Svaren har jämförts med en referensgrupp på svensk arbetsmarknad.

Barnmorskor uppger att de har en svår arbetsmiljö. Deras svar på frågor om bland annat arbetstempo, rollkonflikter och utmattning visade att deras situation var sämre än referensgruppens.

– Jag är överraskad av att det var så illa och av att 48 procent jobbar deltid. Det är alarmerande, jag har inte hört talas om att någon yrkesgrupp har rapporterat så låg andel heltidsarbetande, säger Malin Hansson, doktorand vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.

Bort från akutvården

Studien är nu under granskning och läggs fram som del av Hanssons avhandling i början av december. Barnmorskorna beskriver en fabriksliknande miljö med löpande bandet-vård och att barnafödandet "övermedikaliseras" – att alla förlossningar sker inom den specialiserade akutsjukvården trots att det medicinskt inte alltid behövs.

Barnmorskorna anser att det finns en obalans mellan höga krav och organisationernas resurser. Förlossningsvården hade gynnats av mer variation med barnmorskeledda enheter i en hemlik miljö, möjlighet till hemförlossning och – som nu – förlossningsavdelningar på akutsjukhus med medicinska resurser, enligt Hansson.

TT: Hänger det verkligen ihop med hur dagens barnmorskebrist ska lösas?

– Ja, det hänger ihop. Barnmorskor vill kunna arbeta utifrån sin professionella roll, som är det normala födandet. Det kräver att man har en adekvat grundbemanning med en barnmorska per födande, säger hon.

Ingen barnmorskebrist

Att utforma förlossningsvården efter barnmorskors önskemål knyter an till ett annan aspekt. Trots larmen så saknas det inte barnmorskor i Sverige i dag, enligt Hansson.

– Det är 48 procent som jobbar deltid. Vi menar att det inte är en brist på barnmorskor, utan en ohållbar arbetsmiljö och ohållbara arbetsvillkor som gör att barnmorskor inte orkar jobba i förlossningsvården.

Det känner barnmorskan Erika Häggblad i Skellefteå igen. För att hon och hennes kollegor ska få ledigt i jul stänger Region Västerbotten sin minsta förlossningsavdelning, den i Lycksele – med resor på flera timmar för födande kvinnor som följd.

– Man orkar inte jobba heltid, det är där problemet sitter. Man har för tungt belastat arbete så går man ned i tid, säger Erika Häggblad som också är lokal ordförande för Barnmorskeförbundet.

Inga nya politikerbesked

I veckan satt hon i möte med regionens ledande hälso- och sjukvårdspolitiker och framförde hur hon ser på förlossningsvårdens behov: Utbilda fler, höj lönerna och förbättra arbetsmiljön.

Mötet gav enligt Häggblad inga nya besked.

– De säger att vi vet att ni har det tufft. De har sagt att verksamhetschefen ska ta fram en handlingsplan – det vet vi för vi sitter med och gör den, säger hon.

Under stängningen av Lycksele förlossningsavdelning berörs ett 30-tal födande. Vissa kan behöva resa 35 mil när bebisen vill ut.

Långa avstånd till BB kan vara besvärligt men är i sig inte en patientsäkerhetsrisk, enligt Olov Grankvist, verksamhetschef vid Centrum för obstetrik och gynekologi i Västerbotten.

"Ta Arjeplog som exempel, de har alltid haft 30 mil till förlossningen. Men för dem som tidigare haft nära blir ökade avstånd ofta en källa till otrygghet, vilket vi till fullo förstår och djupt beklagar", skriver han i ett mejl.

Erbjuder hotellnätter

När förlossningen i Lycksele är stängd betalar Region Västerbotten mödrarnas hotellkostnader i Skellefteå eller Umeå.

"Känner man stor oro kan det vara okej att bo på hotell några dagar innan förlossningen", skriver Olov Grankvist.

Hotellnätter handlar om en högst tillfällig lösning. Erika Häggblad säger att hon möter ett moment 22 i arbetet för att förändra på sikt.

– Vi får höra från tjänstemannahåll att de är bakbundna av politiker. Politiker säger att de är bakbundna av tjänstemän. Då är det svårt att veta till vem man ska framföra problemen, säger hon.

Malin Hansson, doktorand på institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
Malin Hansson, doktorand på institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
Fakta: Barnmorskestudien

5 076 yrkesverksamma barnmorskor erbjöds att delta i en nationell enkät och 2 060 tackade ja, vilket gav en svarsfrekvens på 41 procent.

Kriteriet för att ingå i studien var medlemskap i Barnmorskeförbundet eller Vårdförbundet. Pensionärer, studenter och personer med andra yrkesroller har inte svarat på frågor.

Enkäten utgår från ett instrument som mäter den organisatoriska och psykosociala arbetsmiljön som täcker in ämnen som krav på jobbet, arbetets organisation, arbetets innehåll, mellanmänskliga relationer och ledarskap, socialt kapital samt hälsa och välbefinnande.

Insamlingen pågick från 4 februari till 20 april 2020.

Studien, som är en del av Malin Hanssons doktorsavhandling, är just nu under granskning och läggs fram den 3 december.

Källa: Avhandlingen "A meaningful work in a strained context - exploring midwives' work situation and professional role"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!