Högre skadestånd efter strokemiss

Mannen fick en hjärnblödning – men vårdpersonalen bedömde det vara en "kulturell svimning" och nedprioriterade fallet. Nu har Västra Götalandsregionen ingått en förlikning med Diskrimineringsombudsmannen, DO, och betalar ett högre skadestånd till mannens änka.

Västra Götalandsregionen går med på att betala högre skadestånd i fallet där en stroke bedömdes vara en "kulturell svimning". Arkivbild.

Västra Götalandsregionen går med på att betala högre skadestånd i fallet där en stroke bedömdes vara en "kulturell svimning". Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vård2022-04-11 14:40

I november 2017 drabbades en man av en hjärnblödning, men det dröjde innan den upptäcktes på grund av den initiala bedömningen som gjordes. Det gick att läsa i anteckningar av en sjuksköterska att mannens tillfälliga medvetslöshet var spelad och att tillståndet kanske var en "kulturell svimning".

Mannen vårdades på sjukhus i omkring ett år och avled sedan i sviterna av en lunginflammation.

DO stämde Västra Götalandsregionen för diskriminering. I maj 2021dömdes regionen i tingsrätten och fick betala totalt 110 000 kronor i skadestånd till mannens änka. Men DO överklagade domen och krävde att regionen skulle betala 300 000 i diskrimineringsersättning – något som regionen nu går med på. Fallet drivs därför inte vidare till hovrätten.

DO: Betydelsefullt mål

"Det här målet har haft, och kommer att ha, mycket stor betydelse eftersom domen fastställer att det har varit fråga om diskriminering och visar på den risk som diskriminering inom vården innebär för den enskilde. Och även om pengarna aldrig har varit det viktiga för mannens familj är det höga ersättningsbeloppet en klar signal om hur allvarlig den här händelsen är", säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius i ett pressmeddelande.

Lina Kolsmyr, chefsjurist på VGR, säger att hon tror att alla parter är nöjda med att slippa genomgå en lång och kostsam hovrättsförhandling.

– Det är positivt att vi nu har kunnat mötas i ett förlikningsavtal som alla ställer sig bakom, säger hon.

Har vidtagit åtgärder

Förlikningsavtalet innebär att både VGR och DO accepterar tingsrättens dom vad gäller bedömningen av händelseförloppet.

– Domen slog fast att det skett en diskriminering, men också att det inte är utrett att händelsen lett till faktiska skador som hade kunnat undvikas.

TT: Hur ser ni på då att det ändå skett en diskriminering?

– Vi har tagit händelsen med journalanteckningen på stort allvar. Det som hände är noga utrett och verksamheten har gjort ett stort arbete för att något liknande inte ska hända igen, säger Lina Kolsmyr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!