Hopp om lugnare RS-säsong – men vården rustar

Coronaviruset tros ha satt RS-virusets vanliga mönster ur spel. Men efter två kraftiga säsonger av smitta hoppas vården på att kommande vinter blir lugnare.
–Men vi väljer ändå att förbereda oss med tanke på att vi inte har känt igen RS-epidemierna de senaste åren, säger Malin Ryd Rinder på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

"I vinter förväntar vi oss en mer normal säsong som vi hoppas och tror ska bli mildare, men vi väljer ändå att förbereda oss med tanke på att vi inte har känt igen RS-epidemierna de senaste åren", säger Malin Ryd Rinder på Astrid Lindgrens barnsjukhus om kommande säsong. Arkivbild.

"I vinter förväntar vi oss en mer normal säsong som vi hoppas och tror ska bli mildare, men vi väljer ändå att förbereda oss med tanke på att vi inte har känt igen RS-epidemierna de senaste åren", säger Malin Ryd Rinder på Astrid Lindgrens barnsjukhus om kommande säsong. Arkivbild.

Foto: Martina Holmberg / TT

Vård2023-08-27 07:52

En tidig och kraftig säsong av smitta brukar följas av en något senare och snällare säsong året efter. Så brukar det se ut för viruset som hittills haft en tydlig årsvariation.

– Det har varit det normala mönstret för RS-viruset som ändrades markant under pandemin då vi knappt såg någon RS-säsong alls 2020-21. Vi fick därefter två lite ovanliga säsonger, både med förskjutning tidsmässigt men också att de varit väldigt kraftiga, säger Malin Ryd Rinder, medicinsk verksamhetschef på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Efter den kraftiga smittspridningen av RS 2021-2022 blev man lite förvånad förra året.

– Den slog oss med häpnad världen över.

Mer omfattande plan

Det var inte bara i Sverige som RS-viruset slog hårt. Även ute i Europa var den senaste säsongen ovanligt tuff. Förhoppningen är att man nu har en bättre immunitet i befolkningen och att kommande vinter ändå ska bli lugnare på sjukhuset.

– I vinter förväntar vi oss en mer normal säsong som vi hoppas och tror ska bli mildare, men vi väljer ändå att förbereda oss med tanke på att vi inte har känt igen RS-epidemierna de senaste åren. Därför har vi gjort ett mer omfattande förberedelseprogram det här året.

Det handlar bland annat om särskilda utbildningsinsatser för ny personal, åtgärder för att kunna stärka upp personalmässigt om läget blir mer kritiskt och att inventera så man har den medicinska utrustning man behöver.

– Vi förbereder alltid inför RS-säsongen eftersom att det är en årligen återkommande epidemi som då dominerar våra vårdplatser under en period. Det är den vanligaste slutenvårdsdiagnosen för barn numerärt sett, säger Malin Ryd Rinder.

– Nu har vi gjort en konkret plan i olika steg och faser, tillägger hon.

Sporadiska fall av RS ser man året runt, men det är framför allt senare delen av hösten som de första fallen brukar dyka upp, berättar Malin Ryd Rinder. Enligt henne har man lite hjälp av vad som händer och sker i övriga Europa som brukar ligga lite före när det gäller smittspridningen.

Äldre syskon en bov

Oavsett hur säsongen faller ut finns det några saker som man bör tänka på, särskilt om man har små barn hemma. Nummer ett är, precis som med de flesta smittor, att se till att ha en god handhygien. Det är också viktigt att man skyddar de mest utsatta, det vill säga de allra yngsta spädbarnen, barn med underliggande sjukdomar och även sköra äldre.

– Det är framför allt de första tre-sex månaderna som ett barn riskerar att bli så sjuk att man hamnar på sjukhus. Sedan brukar man kunna hantera den här infektionen.

Har man en liten bebis hemma och ett äldre barn som normalt sett går på förskola kan det vara en idé att hålla syskonet hemma i större utsträckning under den värsta perioden.

– Små spädbarn med förkylda storasyskon är den mest utsatta gruppen. Av de barn som vårdas på sjukhus för RS har majoriteten äldre förskolesyskon, säger Malin Ryd Rinder.

Fakta: RS-virus

RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytievirus.

Viruset smittar lätt och de flesta blir sjuka någon gång före två års ålder.

Symtomen är ofta som en vanlig förkylning med snuva, täppt näsa, slembildning och feber. Efter några dagar kommer en besvärlig hosta.

De flesta äldre barn och vuxna blir lindrigt sjuka, men barn under sex månader brukar få kraftigare symtom.

Yngre barn under två-tre månader och barn i vissa riskgrupper löper större risk att bli allvarligt sjuka. Även äldre personer har en ökad risk för en svårare infektion.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!