Antalet personer som smittats med klamydia har minskat från 16 165 fall första halvåret 2020 till 13 050 samma period 2021. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten som samlar antalet fall som anmälts månad för månad.
Minskningen med 19,3 procent är också en del av en längre trend, där antalet smittade i landet går ner. Den senaste minskningen går också hand i hand med beteendet hos de som besökte RFSU:s mottagningar. Catharina Lundgren Idh är verksamhetschef på RFSU:s klinik i Stockholm.
Färre testat sig
– Om man tittar på 2020 provtog vi fortfarande många personer, men nu under 2021 har vi haft betydligt färre personer som kommit och testat sig för klamydia.
Hon understryker dock att hon inte kan veta om det kommit färre för att de haft färre sexuella kontakter eller för att de inte uppsöker vård av rädsla att smittas med covid-19 och för att restriktionerna talat om för oss att inte röra oss ute som tidigare. Kanske har även människor blivit bättre på att skydda sig.
– Kondomförsäljningen har gått upp här på RFSU med 19 procent och det kan ju hänga ihop, säger Catharina Lundgren Idh.
Pandemins påverkan på våra sexliv och på klamydiaspridning är självklar enligt Birgitta Hulter som är sexolog och doktor i medicinsk vetenskap. Eftersom klamydia ofta sprids mellan tillfälliga kontakter och arenorna för dessa möten varit så hårt begränsade med tidigt stängda krogar och inställda konserter och festivaler.
Ny partner risk
– Man har ju knappt kunnat gå ut och ta en öl och första tiden med pandemin var vi inte så inkörda på att hålla avstånd som vi blivit under andra året med pandemin, säger Birgitta Hulter.
Hon tror även att medvetenheten om smittbarhet som covid-19 skapat i samhället, påverkat vår medvetenhet om att undvika andra typer av smittor.
– Vanliga människor tänker ju inte att varje möte med en ny partner är en risk för att bli smittad, men nu har vi nog börjat tänka mer så när vi ska ha sex, säger Birgitta Hulter.
Hon framhåller också att det är en psykologisk svårighet att påpeka för en person som man vill ha, att den skulle kunna ge mig något jag inte vill ha, vilket indirekt är fallet när man vill använda kondom. Detta gäller även för äldre människor. Men enligt statistiken är det unga vuxna mellan 20 och 29 år som står för den absoluta majoriteten av smittofallen, 55,4 procent. Personer mellan 50 och 59 år står för 1,6 procent av smittan och bland personer som är 70 och äldre är smittosiffran 0.