Under årets första nio månader föddes 81 550 levande barn i Sverige. Det är det lägsta antalet sedan mitten av 00-talet – och 7,7 procent färre jämfört med samma period förra året. Det uppger Statistiska centralbyrån (SCB) i ett pressmeddelande.
"Inte sedan 2005 har det fötts färre barn i Sverige under årets nio första månader. Det året föddes det drygt 78 000 barn under januari till september. Det kan samtidigt vara värt att nämna att totalbefolkningen vuxit med nästan 1,5 miljoner invånare sedan dess", säger Rasmus Andersson, befolkningsstatistiker på SCB, i pressmeddelandet.
Antalet födslar har minskat i 207 av landets 290 kommuner. I 30 av dessa kommuner har födslarna inte varit så få under åtminstone hela 2000-talet. I ytterligare 42 kommuner är födslarna de lägsta på minst 15 år.
Vad nedgången beror på är oklart, enligt SCB.
"De senaste åren har det varit högkonjunktur i Sverige och det har inte fattats några politiska beslut som borde ha drivit ned barnafödandet. Trots det har barnafödandet fortsatt minska. Forskningen har inget bra svar på varför", säger Vitor Miranda, demograf på SCB, i samma pressmeddelande.