Kvinna kvar på akuten i sex timmar – avled

En kvinna i 55-årsåldern avled i blodförgiftning efter att ha lämnats på akuten i sex timmar på grund av brist på vårdplatser. Händelsen anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria, meddelar Region Skåne.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Arkivbild.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vård2023-06-24 21:58

Det var i mars 2023 som kvinnan kom in till Skånes universitetssjukhus i Malmö med nedsatt allmäntillstånd, skriver regionen på sin hemsida. Enligt regionen misstänkte man redan då blodförgiftning och påbörjade utredning och behandling.

Men trots att kvinnans tillstånd försämrades blev hon kvar på akuten. Efter sex timmar hittades hon medvetslös. Då hade hon mycket lågt blodsocker, men det uppmärksammades inte.

Kvinnan flyttades till en så kallad intermediärvårdplats, men hon avled samma dag efter att hennes tillstånd försämrats ytterligare.

Vårdplatsbrist, bristande övervakning och agerande kring kvinnans tillstånd samt den uteblivna reaktionen på det låga blodsockervärdet bedöms ha påverkat.

"Vi ser mycket allvarligt på händelsen och vidtar åtgärder för att minska bristen på vårdplatser, bland annat ser vi över hur patienter ska prioriteras när det inte finns tillräckligt med vårdplatser på akutvårdsavdelningen", säger Daniel Janson Thorfinn, tillförordnad verksamhetschef för akutsjukvården på Skånes universitetssjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!