Långa väntetider för undersköterskebevis

Sedan början av juli är undersköterskor en skyddad yrkestitel. Men det stora antalet ansökningar på kort tid har orsakat långa väntetider för att få sitt bevis, enligt Socialstyrelsen.

Ett stor antal ansökningar har påverkat väntetiden för att få den nya skyddade titeln. Arkivbild.

Ett stor antal ansökningar har påverkat väntetiden för att få den nya skyddade titeln. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vård2023-07-30 20:09

Under 2020 fanns det knappt 180 000 personer som arbetade som undersköterskor i landet. Dessutom finns det ytterligare ett par hundra tusen personer i närliggande yrken som behandlingsassistanser och vårdbiträden, som kan komma att söka den skyddade yrkestiteln.

Socialstyrelsen, som hanterar ansökningarna för den nya skyddade yrkestiteln, har tagit emot en stor mängd ärenden sedan början av månaden.

Hittills, fram till och med klockan 10.00 på fredag förmiddag, har myndigheten tagit emot 35 326 ansökningar och utfärdat 3 998 bevis.

"Kan vara längre"

Socialstyrelsen har förberett sig i två år för den stora mängden ansökningar och ett 70-tal personer arbetar med ärenden. Men idag är det nu oklart om hur lång tid det tar för att få sitt bevis utfärdat.

– Det här är nytt område där Socialstyrelsen inrättat nya verksamheter. Tidigare har det inte varit möjligt att ansöka om bevis för skyddad yrkestitel som undersköterska, säger Marika Lingonblad-Öhlund, enhetschef vid Socialstyrelsen, till TT.

Hon pekar på att tiotusentals personer ställts sig i kön.

– Givet den stora mängden ansökningar inom så kort tid gör att väntetiden kan vara längre ett tag framöver, förklarar Lingonblad-Öhlund.

Hon påpekar dock att myndigheten ser att ansökningstakten mattas av.

"En utmaning"

Enligt Socialstyrelsen hanteras ansökningarna i turordning och de kan ta olika lång tid att handlägga beroende på bland annat vilka handlingar som ska granskas.

Dessutom påpekar myndigheten att vissa ärenden kan vara mer komplexa än andra:

– Det beror på en mängd olika faktorer när det gäller att bedöma om den sökande uppfyller kriterierna för att kunna få ett bevis om skyddat yrkestitel för undersköterska. Vård- och omsorgsutbildningen har sett olika ut genom åren och det kan vara en utmaning, förklarar Marika Lingonblad-Öhlund.

Fakta: kraven för att få hålla sig undersköterska

Följande krav gäller för att ha rätt att använda yrkestiteln undersköterska efter ansökan:

1. Har en utbildning med inriktning mot vård och omsorg från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.

2. Har förvärvat en kompetens som motsvarar den som uppnås genom en sådan utbildning som avses i 1.

En sökande som har en utbildning med inriktning mot vård och omsorg ska få bevis om rätt att använda yrkestiteln undersköterska om sökanden har godkända betyg om minst: 1 350 gymnasiepoäng i ämnen, på kurser eller från gymnasie- eller komvuxarbete med inriktning mot vård och omsorg, 100 gymnasiepoäng i svenska eller svenska som andraspråk, och 50 gymnasiepoäng i samhällskunskap (för den som påbörjar sin utbildning efter den 1 juli).

Även arbete som undersköterska eller i ett närliggande yrke kan väga upp.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!