Ljusare sommar än väntat i förlossningsvården

Det såg mörkt ut – men pusslandet för att få ihop bemanningen gav resultat och sommaren har blivit bättre än väntat inom förlossningsvården. Trots det kvarstår grundproblemet: Det finns inte tillräckligt med barnmorskor. –Vi behöver lösningar för hela året, inte bara akuta lösningar för sommaren, säger Erica Solheim, vice ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet.

Det råder fortsatt brist på barnmorskor, men sommarbemanningen blev bättre än väntat i många regioner. Arkivbild.

Det råder fortsatt brist på barnmorskor, men sommarbemanningen blev bättre än väntat i många regioner. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Vård2022-07-31 07:12

Sommaren är alltid extra sårbar inom förlossningsvården. Det råder brist på barnmorskor, och de som finns ska ha semester samtidigt som vården varken kan pausas eller skalas ner – snarare föds det fler barn. I en enkät som TT gjorde i maj uppgav en majoritet av Sveriges regioner att de inte hade tillräckligt med barnmorskor för att klara bemanningen på förlossningsavdelningarna i sommar.

Mitt i högsommaren ser läget dock bättre ut än vad någon vågat hoppas på.

– Det såg väldigt besvärligt ut innan, men generellt har vi en okej bemanning. Naturligtvis är det mycket tack vare väldigt lojala medarbetare, säger Diana Bornstein, tillförordnad divisionschef för kirurgi i region Sörmland.

Även i region Uppsala har man "definitivt haft värre somrar", säger Hanna Waernér, biträdande verksamhetschef för kvinnosjukvården.

– Det är inte utan ansträngning, men vi har hittills lyckats täcka alla pass, säger hon.

Planerat i tid

Erica Solheim, vice ordförande i fackförbundet Svenska Barnmorskeförbundet, berättar att det är ett svårare läge i storstadsregioner och i regioner med få barnmorskor – men säger att situationen generellt sett ser bättre ut än väntat runt om i landet.

– Vi har inte sett att det är kris och katastrof på samma sätt som tidigare, säger hon.

Förklaringen ligger i att regionerna har tagit problemet på allvar och börjat planera i god tid, tror hon. Många regioner har löst det genom att ta in hyrpersonal samt att erbjuda ersättning till ordinarie personal för att ta extrapass eller att skjuta på semestern och i stället ta ut den i höst.

Det är också vanligt att låna in barnmorskor som i vanliga fall arbetar inom andra delar av kvinnosjukvården till förlossningsavdelningarna.

– Allt stramas åt mot förlossningen, men i stället kan vården bli undermålig på andra ställen, säger Erica Solheim.

I region Västerbotten lyckades man inte bemanna förlossningskliniken i Lycksele fullt ut. Under drygt två veckors tid kommer därför endast akuta förlossningar tas emot, och födande som kan vänta ett par timmar skickas till Umeå eller Skellefteå. Trots det blev utfallet bättre än väntat – man befarade att man skulle tvingas stänga avdelningen helt.

"Präglar hela året"

Men grundproblemet finns kvar, säger Magnus Hedström, områdeschef i regionen.

– Det här är inte ett lokalt problem för Västerbotten. Jag är bekymrad över hur tusan vi ska kunna få en nationell trygg bemanning så att det inte blir den här frustrationen och osäkerheten varje sommar, säger han.

Även Erica Solheim poängterar att de långsiktiga problemen med barnmorskebristen kvarstår.

– Att ge ersättning för att skjuta upp semestern är en bra, men tillfällig lösning. Generellt måste alla ha rätt att få ut sin semester på sommaren, sina fyra veckor tillsammans med sin familj. Annars vet vi att barnmorskor slutar, för då är det inte värt det, säger hon och tillägger:

– Sommarsituationen präglar hela årets arbetsmiljö för att den inte löses.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!