Målet: 1 100 invånare för varje läkare

1 100 invånare per specialistläkare – det är riktvärdet som ska gälla i svensk primärvård, meddelar Socialstyrelsen. Men tusentals läkare saknas.
–Det här är en seger som många läkare kommer att fira, men nu är det upp till regionerna att det blir verklighet, säger Sofia Rydgren Stale på läkarfacket.

Det ska gå ungefär 1|100 invånare per specialistläkare i primärvården.

Det ska gå ungefär 1|100 invånare per specialistläkare i primärvården.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Vård2022-04-30 17:27

Det är första gången som ett sådant riktvärde har tagits fram av Socialstyrelsen. Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att fler behöver få en fast läkarkontakt i primärvården, bland annat vårdcentralerna, vilket man också har rätt till enligt lag.

"För den som söker vård bidrar en god bemanning till ökad kontinuitet, trygghet och tillgänglighet. För läkarna bidrar det också till bättre arbetsmiljö, vilket är en förutsättning för att fler ska vilja arbeta i primärvården", säger Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen, i pressmeddelandet.

Men riktvärdet innebär en stor utmaning, speciellt när det gäller tillgången av specialister inom allmänmedicin.

"Varken golv eller tak"

Endast ett län i Sverige har enligt 2019 års statistik färre än 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården: Jämtland, där det går 990 invånare per specialistläkare.

Västernorrland befinner sig i andra änden av spektrumet – där skrivs siffran till 1 804.

Snittet för riket ligger på 1 314 invånare per specialistläkare.

"Siffran 1 100 är varken ett golv eller ett tak, utan behöver anpassas lokalt. Resurserna, i form av läkarkompetens, ska inte fördelas lika utifrån invånarantal utan måste dimensioneras efter exempelvis hur stora vårdbehov invånarna har", säger Maria Hilberth, enhetschef på Socialstyrelsen, enligt pressmeddelandet.

Nationella vårdkompetensrådet och Socialstyrelsen har i en färsk rapport räknat på tillgången av specialistläkare i allmänmedicin jämfört med efterfrågan inom primärvården.

I rapportens räkneexempel har myndigheten inte räknat utifrån 1 100 invånare per specialistläkare, utan 1 000. Med den beräkningen har man landat i att bristen på allmänläkare i primärvården uppgår till nästan 6 000.

Läkarna jublar

Läkarförbundet anser att det är på tiden att man beslutar om ett riktvärde.

– Äntligen sätter Socialstyrelsen ned foten, säger fackförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

Enligt henne är arbetsmiljön väldigt ansträngd och hon uppger att många läkare arbetar deltid på grund av den höga arbetsbelastningen.

– Det (riktvärdet) kommer att innebära en högre kontinuitet för våra patienter och en mycket bättre arbetsmiljö för läkarna.

Det här måste följas av satsningar på fler specialister i allmänmedicin, anser Sofia Rydgren Stale.

– Varje regionpolitiker borde nu få frågan: Hur ska ditt parti se till att det blir 1 100 invånare per allmänläkare?

"Måste anpassas"

Emma Spak, chef på sektionen för hälso- och sjukvård vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), säger att riktvärdet måste hänga ihop med andra styrsignaler från myndigheterna för att det ska vara genomförbart.

– Det är en tydlig målsättning att primärvården ska vara navet i hälso- och sjukvården, men då krävs det att staten i annan styrning tar hänsyn till det här riktvärdet. Ska regionerna uppnå detta kommer de att behöva prioritera det framför annat, säger hon.

Enligt Spak är primärvården redan är på väg i rätt riktning och hon betonar vikten av att riktvärdet anpassas lokalt.

– Det som är väldigt viktigt när riktvärdet ska tillämpas är att det, som Socialstyrelsen själv beskriver, varken är ett golv eller ett tak. Det måste anpassas lokalt utifrån uppdrag och förutsättningar, uppåt och neråt.

Fakta: Riktvärde för primärvården

En specialistläkare per 1 100 invånare – det är Socialstyrelsens nationella riktvärde för fast läkarkontakt i primärvården.

Riktvärdet är inte absolut utan ska anpassas utifrån lokala förutsättningar och behov.

Med fast läkarkontakt menas en namngiven läkare på exempelvis en vårdcentral som kan samordna patientens vård. Alla har rätt till det enligt lag.

Enligt en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner ska 55 procent av invånarna och 80 procent av de som bor på särskilt boende ha fast läkarkontakt vid årsskiftet 2022/2023.

Riktvärdet har tagits fram på uppdrag av regeringen.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!