Ny metod för att lättare upptäcka sepsis

Forskare i Uppsala och Malmö har utvecklat en algoritm för att hjälpa sjukvården att tidigt upptäcka och behandla sepsis, det livshotande tillstånd som tidigare kallades blodförgiftning.

Runt 8|000 svenskar dör i sepsis varje år, enligt Sepsisfonden. 30 procent av patienterna på IVA har eller får sjukdomen. Arkivbild.

Runt 8|000 svenskar dör i sepsis varje år, enligt Sepsisfonden. 30 procent av patienterna på IVA har eller får sjukdomen. Arkivbild.

Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Vård2021-10-30 20:43

– Det enklaste sättet att se på det är som en matematisk formel, säger forskaren Inger Persson i en artikel på Uppsala universitets hemsida.

Tillståndet är svårt att diagnostisera och har hög dödlighet. Men algoritmen, som kombinerar artificiell intelligens med ny och äldre patientdata, gör det möjligt att förutspå vilka patienter som är i riskzonen.

Fokus ligger på patienter på intensivvårdsavdelningar.

– Är patienten då i riskzonen för att utveckla sepsis får sjukvårdspersonalen en notis om det för att sedan själva besluta om vad som bör göras, säger Inger Persson.

En klinisk studie vid Skåne universitetssjukhus är i slutskedet och en studie med ett elektroniskt journalsystem planeras på Södersjukhuset i Stockholm.

Algoritmen kan börja användas på sjukhusen nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!