Benskörhet orsakar över 120 000 benbrott per år i Sverige, och diagnosticeras i normalfallet med hjälp en bentäthetsmätning baserad på en röntgenundersökning i 2D.
Den befintliga metoden missar dock cirka hälften av alla patienter som riskerar att drabbas av en fraktur, enligt Hanna Isaksson, professor i biomedicinsk teknik vid Lunds universitet – som varit med och utvecklat den nya metoden.
"Med hjälp av den nya metoden skulle vi varje år kunna upptäcka ungefär tusen fler personer med hög risk för höftfraktur. Och mycket tyder på att metoden även kan användas för att påvisa benskörhet innan den första frakturen inträffar", säger Hanna Isaksson i ett pressmeddelande från Lunds universitet.
"Det har hittills saknats tillförlitliga metoder för att upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede, det vill säga innan den första frakturen sker".
Den nyutvecklade metoden använder tvådimensionella röntgenbilder för att ta fram en tredimensionell modell av benet, vilket gör det möjligt att simulera olika scenarier. Simuleringarna gör det i sin tur lättare att bedöma risken för frakturer.
Forskarna har nyligen fått en studie publicerad som visar att metoden är bättre på att förutspå risken för höftfrakturer jämfört med den befintliga metoden.
"Om dessa personer som faktiskt fick en höftfraktur hade undersökts med den nya mätmetoden så hade de med låg benstyrka kunnat identifieras och flera av benbrotten skulle ha kunnat undvikas", säger Hanna Isaksson i pressmeddelandet.