Nya bröst efter cancer – inte samma chans för alla

Att förlora sina bröst till följd av cancer är något som årligen drabbar tusentals kvinnor i Sverige. Men möjligheten att få brösten återskapade varierar stort beroende på var i landet kvinnan bor.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Vård2021-09-30 06:00

Att drabbas av bröstcancer är omvälvande, men chanserna att överleva är förhållandevis goda. Dock lämnar en canceroperation djupa ärr och en av fem kvinnor mister hela bröstet i samband med bröstcancer.

Det finns olika metoder att återskapa ett bröst. Ett sätt är att göra det i samband med själva canceroperationen, så kallad direktrekonstruktion.

Men långt ifrån alla patienter säger sig ha blivit informerade om direktrekonstruktion innan operation, trots att patientlagen säger att så måste göras. En undersökning bland Bröstcancerförbundets medlemmar visar på stora skillnader mellan regioner i hur vården informerar.

"Uppfattas oetiskt"

I praktiken betyder det att patientens hemort kan avgöra om hon erbjuds bröstrekonstruktion direkt eller om hon istället tvingas vänta – ibland i flera år – på ett nytt bröst.

– Bostadsorten eller läkarens personliga inställning ska inte färga vilken information patienten får. Det måste finna en konsensus som förmedlas till patienten så den kan göra ett medvetet val, säger Bröstcancerförbundets ordförande Susanne Dieroff Hay.

Enligt Jana de Boniface, överläkare och bröstkirurg, finns det inom vissa regioner en uppfattning om att det är oetiskt att utsätta patienten för kosmetiska frågeställningar medan hon brottas med ett cancerbesked.

– Men jag menar att det är oetiskt att inte ge den informationen. Information till en patient kan vara så enkelt som att säga 'har du funderat kring att bygga upp bröstet igen? Det kan man i så fall göra antingen samtidigt eller senare'. Om patienten då säger 'det här är för mycket för mig'. Då respekterar jag det, men man behöver i alla fall på det allra enklaste sättet lyssna in om patienten har sådana tankar.

Kompetens spelar in

Skillnaden mellan regioner kan också bero på i vilken utsträckning sjukvården faktiskt kan utföra ingreppet. I Stockholm, där många säger sig att ha fått ta ställning till direktrekonstruktion före behandling, kan den canceropererande enheten också utföra plastikkirurgi. Men så ser det inte ut överallt i landet.

Efter en bröstcanceroperation krävs i regel också strålbehandling, som ett led i fortsatt behandling. Strålningen gör att resultatet av ett återskapat bröst blir avsevärt sämre – vilket en vårdgivare kan framhålla som ett argument mot direktrekonstruktion. Men i en studie från 2013 svarar en majoritet av de kvinnor som fått direktrekonstruktion och sedan strålats att de skulle ha valt direktrekonstruktion om de ställts inför valet igen.

– För dem har resultatet varit tillräckligt bra. Resultatet blir sämre, men slutsatsen ska inte vara att man låter bli att informera, säger Jana de Boniface.

Metoder för bröstrekonstruktion

Ett bröst som har tagits bort på grund av bröstcancer kan återskapas. Det sker antingen i direkt anslutning till operationen och kallas då direktrekonstruktion, eller vid ett senare tillfälle och kallas då senrekonstruktion.

Bröstrekonstruktion utförs med olika metoder, med olika resultat:

Implantat – Den vanligaste rekonstruktionsmetoden. Implantat gjorda av silikon opereras in under bröstmuskeln.

Kroppsegen vävnad – Vävnad tas antingen från buken (DIEP-lambå) eller från ryggen (LD-lambå). Operationen utförs av plastikkirurg och är mer omfattande än rekonstruktion med implantat.

Estetisk platt stängning – Innebär att bröstkorgen blir så slät som möjligt när det cancerdrabbade bröstet tas bort (mastektomi). Här är ambitionen inte att återskapa brösten utan att snygga till operationsärren.

Symmetrioperation – Det friska bröstet opereras för att bli mer symmetriskt med det nya, rekonstruerade bröstet.

Källa: Bröstcancerförbundet


Så gjordes undersökningen

Bröstcancerförbundet har i en enkät bland annat undersökt hur dess medlemmar upplever sig ha blivit informerade om möjligheterna till direktrekonstruktion.

Enkäten skickades ut till 7 350 medlemmar och besvarades av 2 239 personer, vilket ger en svarsfrekvens på cirka 30 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!