I exempelvis Stockholm och Örebro erbjuds patienter som vårdats för hjärtinfarkt vaccination direkt på sjukhuet. I Uppsala får patienterna i stället endast en uppmaning om att uppsöka sin vårdcentral.
Ole Fröbert, professor vid Universitetssjukhuset i Örebro, har forskat om hjärtinfarkt och influensa och publicerade förra året en studie om effekterna av tidig vaccinering.
– Det vi visade i studien är att om man får influensavaccin medan man ligger på sjukhus efter en hjärtinfarkt kan man reducera risken för att dö med 40 procent det efterföljande året, säger han till radion.
Men i Uppsala sköts alltså vaccinationerna av vårdcentralerna. Detta har att göra med att regionen gjort bedömningen att uppdraget är något som ska skötas inom primärvården, säger Stefan James, professor i kardiologi vid Uppsala universitet och överläkare på Akademiska sjukhuset, till radion.
– Så efter en hjärtinfarkt, liksom vid andra allvarliga sjukdomar, så ska man rekommenderas att ta influensavaccin inom de strukturer som finns.