Orten avgör om du vårdas med tvång

Skillnaderna är stora mellan regionernas sätt att tillämpa psykiatrisk tvångsvård – något som kan påverka patienternas rättssäkerhet.
–Vi har svårt att se vad som skulle kunna motivera de här skillnaderna, säger Peter Salmi, projektledare på Socialstyrelsen.

Regionerna är olika bra på att förebygga och undvika tvångsvård, visar en ny kartläggning från Socialstyrelsen.

Regionerna är olika bra på att förebygga och undvika tvångsvård, visar en ny kartläggning från Socialstyrelsen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vård2023-08-01 09:39

Skillnaderna mellan regionerna handlar både om hur stor andel som totalt tvångsvårdas och i vilken utsträckning tvångsvård används när en person insjuknar för första gången. Dessutom arbetar regionerna olika för att undvika tvångsvård. Vissa regioner är bättre på det än andra, visar en ny kartläggning av Socialstyrelsen.

I genomsnitt vårdas exempelvis omkring 35 procent av patienterna som insjuknar med schizofreni inom tvångsvården. Men i vissa regioner tvångsvårdas 20 procent av patienterna, i andra regioner rör det sig om 60 procent.

Inte likvärdig vård

Skillnaderna innebär att vården inte är likvärdig, enligt Peter Salmi, projektledare på Socialstyrelsen.

– Det har en bäring på rättssäkerhet, eftersom en patient beroende på var han eller hon bor kan bli aktuell för tvångsvård.

– Det kan vara så att läkare gör olika bedömningar, men det kan också vara olika arbetssätt i regionerna, där det blir avgörande för om en person blir aktuell för tvångsvård eller inte, fortsätter han.

Det finns även praxisskillnader mellan regionerna i synen på tvångsvård.

– En del försöker undvika det i stor utsträckning, andra kanske tänker att det är ett bra sätt att hindra att sjukdomen förvärras, säger Salmi.

Socialstyrelsen vill nu bland annat se ett nationellt kunskapsstöd för tvångsvård för att motverka de regionala skillnaderna.

"Socialt utsatt situation"

Patienter som skrivs ut från tvångsvård har ett omfattande behov av vård och omsorg, visar kartläggningen. Två år efter utskrivningen är 40 procent beroende av ekonomiskt bistånd eller annan ersättning.

Men dessa personer får inte alltid tillräckligt stöd efter utskrivning enligt Socialstyrelsen, vilket kan öka risken för återinläggnimg och självmord.

– Det är en socialt utsatt situation. Man behöver hålla ihop en slags vårdkedja, samordna omsorg och vård och ge individanpassade insatser, säger Peter Salmi.

Fakta: Så många tvångsvårdas

Varje år tvångsvårdas omkring 11 000 personer i Sverige med stöd av lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Ytterligare omkring 2 000 personer får vård enligt lagen om rättspsykiatrisk vård.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!