Redan för en månad sedan märkes den tidiga RS-säsongen av på storstädernas barnakutmottagningar. Nu har situationen eskalerat ytterligare. På Universitetssjukhuset i Örebro vittnar barnläkaren och professorn Jonas Ludvigsson om att han aldrig har varit med om en liknande RS-säsong under sina 23 år i yrket.
– Onsdagsdygnet hade vi upp emot tre gånger så många patienter mot vad vi brukar ha i oktober. Det är en ohållbar situation, säger han till Nerikes Allehanda.
Ökning under hösten
Folkhälsomyndigheten rapporterade i fredags att flera regioner vittnar om en hög belastning på barnsjukvården. Råden under pandemin om att hålla avstånd och dra ner på umgänget gjorde att även smittspridningen av RS-viruset minskade, men det har också gjort att flera årskullar barn inte har utsatts för viruset.
"Den tidiga och intensiva starten på årets epidemi förklaras främst av en låg immunitet i befolkningen. Det gäller särskilt för yngre barn på grund av den låga spridningen av RSV under de föregående två åren", förklarar Folkhälsomyndighetens utredare AnnaSara Carnahan, i ett pressmeddelande.
Myndigheten varnar för smittspridningen kommer att öka ännu mer under hösten.
Vårda hemma
Framförallt är det spädbarn under ett år som riskerar att bli svårt sjuka av RS-virus, med ansträngande hosta och andningssvårigheter – men i år drabbas även lite äldre barn.
– Vi får inte bara in spädbarn utan också barn i ett- till tvåårsåldern. De har inte haft några infektioner under pandemin. Nu kommer allt istället, säger Jonas Ludvigsson till NA.
Han berättar att sjukhuset varje dag får frågor från barnläkare runt om i Sverige ifall sjukhuset i Örebro kan ta emot barn, men att de får tacka nej eftersom man är fullbelagd.
Småbarnsföräldrar råds att inte söka sig till barnakuterna, utan att i största möjligaste mån vårda sina barn hemma och ringa sjukvårdsupplysningen eller kontakta vårdcentralen.
– De allra flesta barn som är förkylda med lite feber behöver inte akut vård, förklarar Jonas Ludvigsson för NA.