Fler patienter vårdas för covid-19, samtidigt som säsongsinfluensan och RS-viruset dragit in med besked. Sammantaget är läget på flera av landets stora sjukhus pressat inför storhelgerna – som i sig brukar innebära ökad belastning på den akuta vården.
Något som gör situationen än mer ansträngd är att många bland sjukvårdspersonalen själva är sjuka i luftvägsinfektioner, vabbar eller måste stanna hemma i familjekarantän.
– Sjuktalet är högt precis som övrigt i vårt samhälle. Det gör att vi har många patienter att ta hand om och färre medarbetare. Det är ett tufft läge, säger chefläkare Johan Bratt i Region Stockholm, till TT.
Alla regionens sjukhus utom Karolinska universitetssjukhuset är i stabsläge och all planerad vård skjuts upp när det är medicinskt möjligt. Enligt Johan Bratt finns en oro för att läget kan förvärras under kommande helger.
– Absolut ska man vara orolig för att det kan bli ett ytterligare tryck både av covid-19-patienter och influensapatienter. Vi har täta möten under helgerna sjukhusen emellan och planerar utifrån det, men alla som är akut sjuka kommer vi kunna ta hand om.
Lägger pussel
För Region Skåne har det varit ett pussel att få ihop bemanningen under jul- och nyårshelgen.
– Man strävar alltid efter att medarbetare ska få ut sin ledighet, men samtidigt har vi en väldigt stor sjukfrånvaro och vård av barn, som egentligen ökar hela tiden, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.
Hon bedömer bemanningsläget som besvärligt.
– Vi har en rimlig nivå om inte antalet covidpatienter ökar för mycket, men tyvärr ser vi en ökning varje dag just nu.
– Personalen är jättetrött och har slitit otroligt mycket. Alla vill ju bara att det här ska ta slut.
Under hösten har sjukhusen i Skåne kunnat hämta in en del av de planerade operationer som tidigare under pandemin har fått stryka på foten.
– Men sedan ett par dagar ser vi att covidflödet ökar såpass mycket att nu när vi går in i jul gör vi en planerad neddragning. Så vi har inte alls hämtat igen så mycket som vi har velat, det kommer att ta otroligt lång tid, säger Pia Lundbom.
Samlat tryck
Västra Götalandsregionen är i ett normalläge sett till helheten men situationen på sjukhusen är ändå besvärlig, enligt Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.
”Sjukvården är ansträngd på grund av flera orsaker: även om antalet inneliggande med covid-19 fortsatt är lägre än under tidigare pandemivågor så ser vi ett högt söktryck av andra sjukdomar, och bemanningen påverkas av sjukdom och till del ålagd hushållskarantän", skriver han i ett mejl till TT.
Även influensa förekommer, men det är den samlade påfrestningen som skapar hög belastning och överbeläggningar i vården.
"Fortsätter antalet inneliggande på grund av covid-19 att öka finns risk att vården i övrigt påverkas.”, skriver Jan Kilhamn.
"Det är kärvt"
Även i region Västerbotten är läget pressat, trots att covidpatienterna som behöver sjukhusvård är mycket få.
– Det är kärvt. Vi har haft ganska hög belastning på vården i flera veckor nu. Det beror inte på covid, utan på influensa och andra sjukdomar, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa.
Till följd av sjukdom hos personalen har man tillfälligt fått stänga vårdplatser på Norrlands universitetssjukhus och på Skellefteå lasarett.
– Vi har en del vårdplatsneddragningar på grund av personalbrist på vissa ställen. Det är en del sjuk personal och en del som sitter i familjekarantän. Med de här karantänsreglerna är det lite mer än vanligt. Så det är tufft, det är det, säger Brita Winsa.
Även hon befarar att det finns risk för att läget förvärras under helgerna.
– Det finns alltid en risk att det gör det. Ibland blir det kanske precis lite lugnare över julafton och juldagen, sedan brukar det kunna komma in fler patienter. Men det beror helt på influensaläget.