Regioner väntas köpa vård för att klara köerna

Drygt 75 procent av landets regioner väntas köpa vård för att kunna beta av köerna som har växt under pandemin, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Tusentals operationer har skjutits upp under pandemin och nu planerar regioner att köpa in extra resurser för att kunna beta av vårdkön. Arkivbild.

Tusentals operationer har skjutits upp under pandemin och nu planerar regioner att köpa in extra resurser för att kunna beta av vårdkön. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Vård2021-09-10 04:45

I radions enkät svarar 16 av 21 regioner att de planerar att betala för vårdtjänster för att klara av den extra belastningen. Flera regioner säger att de också kommer att utöka den egna verksamheten och att de har pågående avtal med privata aktörer. Samarbeten mellan regionerna nämns också i enkäten.

I exempelvis Norrbotten har runt 4 000 operationer skjutits på framtiden och regionen bedömer att det kommer att kosta en halv miljard kronor att beta av den kön.

– Det är en specialsatsning, och det beror på den uppskjutna vården som måste åtgärdas, säger regionråd Kenneth Backgård till Ekot.

Om extra resurser inte köps in kan det ta två till fyra år att få bukt på den nuvarande kön, enligt Kenneth Backgård.

– I det sämsta scenariot skulle det innebära att patienter som fick sin vård uppskjuten redan under pandemins början 2020 skulle kunna få vänta i hela sex år. Det är inte etiskt och moraliskt försvarbart, säger han till radion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!