RS-virus ökar igen efter ovanligt låga nivåer

Antalet fall av respiratoriskt syncytialvirus – RS-virus – har ökat under sommaren, enligt Folkhälsomyndigheten. I vintras uteblev den väntade smittspridningen nästan helt – men nu har något hänt.

Små barn under sex månader är allra viktigast att skydda mot RS-virus. Infektionen ger segt slem som sätter sig i barnens tunna luftrör. Arkivbild.

Små barn under sex månader är allra viktigast att skydda mot RS-virus. Infektionen ger segt slem som sätter sig i barnens tunna luftrör. Arkivbild.

Foto: JESSICA GOW / TT

Vård2021-08-25 06:00

– Vi brukar inte ha några RS-fall alls i augusti, nu har vi några i veckan som behöver bli inlagda. När förskola och skola kommer i gång är vi rädda för att få många fler fall, som man sett i Australien och England, säger Katrin Adrian, vårdenhetsöverläkare på barnakutmottagningen vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Under försommaren och sommaren har de haft enstaka svårt sjuka barn inlagda på sjukhuset. Samma erfarenhet har man på barnkliniker i region Kronoberg och i region Värmland som TT pratat med.

Vanligtvis börjar fallen av RS-virus, respiratoriskt syncytialvirus, öka i november varje år och utvecklas till en epidemi som når sin högsta punkt i februari–mars. Vartannat år blir smittspridningen starkare med flera fall.

Fler utan immunitet

Säsongen 2020–2021 skulle ha blivit ett sådant år. Men epidemin uteblev helt tack vare restriktionerna för att hindra spridning av covid-19, en effekt som känns igen från andra länder.

Spridningen som har dokumenterats i sommar är sannolikt kedjor av smitta vid lokala utbrott, enligt AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Folkhälsomyndigheten har inte haft någon heltäckande bevakning under perioden utan bedömningen bygger på rapportering från några få laboratorier.

Det finns flera förklaringar till att viruset spridits under sommaren när det vanligtvis är lågsäsong.

– Om man öppnar upp och börjar umgås tätare så kan sjukdomarna börja spridas vid ovanliga tider på året. Det hänger ihop med att det finns så pass många som inte haft RS-virus på 2–3 år att det därför finns en större grupp som är mottagliga, säger AnnaSara Carnahan.

Katrin Adrian förklarar att alla i befolkningen får RS-virus varje år, men de nya barn som fötts sedan föregående års epidemi saknar immunitet och insjuknar. Eftersom epidemin uteblev säsongen 2020–2021 så är det nu flera årskullar av barn som inte haft infektionen och därmed inte blivit immuna.

Intensiv säsong väntar

– Det enda sättet att undvika att RS-virus sprids är att det inte är några förkylda barn på förskola och att vuxna med förkylningssymtom stannar hemma. Det ser jag inte i samhället. Jag ser inte att vi kommer att hålla en så strikt regim i år som förra året, säger hon.

Katrin Adrian är beredd på att hon kommer att få ta emot många fler små barn med RS-virus på sjukhuset under hösten. Folkhälsomyndigheten gör samma bedömning.

– - Jag förväntar mig en tidig säsongsstart, sedan blir det nog en intensiv säsong. Men hur den kommer att se ut får vi se, säger epidemiolog AnnaSara Carnahan.

De flesta som får RS-virus blir inte allvarligt sjuka. Men infektionen ger ett segt slem som sätter sig i halsen och det är extra besvärligt för de minsta barnen med tunna luftrör. Vid svåra fall kan de behöva hjälp med syresättningen på sjukhus.

– På sjukhuset ser vi att man blir långsamt sämre under sex dagar. Först blir man bara snuvig, dag fyra eller fem brukar det sätta sig i lungorna så att man börjar andas snabbt. Då blir det svårt att äta och man brukar komma in till sjukhus. Det vi kan göra är att ge syrgas och mata med sond om de inte orkar äta, säger Katrin Adrian.

Barnet blir sedan långsamt bättre under sex dagar. Hela sjukdomsförloppet tar åtminstone två veckor.

De minsta barnen under sex månader är extra viktiga att skydda mot viruset.

Inga bebispussar

– Om man har en nyfödd bebis eller små barn kan man kolla att personer man ska träffa är helt friska – och det vill man ju i allmänhet just nu, säger AnnaSara Carnahan.

Eftersom det pågår smittspridning på förskolor är det bra om föräldrar som har en bebis hemma och syskon på förskola är noggranna.

– Man kan tänka på att äldre syskon inte behöver pussa nya bebisen på munnen, utan klappa på foten. Man kan inte isolera sig helt, det är svårt nog att vara småbarnsförälder, men tänk lite extra på skydd runt barnet, säger AnnaSara Carnahan.

Att stanna hemma från förskolan och inte träffa andra barn när barnen är förkylda är viktigt, menar Katrin Adrian.

– På barnakuten ser vi att det gör skillnad, säger hon.

Fakta: RS-virus

RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytialvirus.

Viruset smittar lätt och de allra flesta barn i Sverige blir smittade någon gång före två års ålder.

Barn under sex månader och barn som tillhör en så kallad riskgrupp kan bli allvarligt sjuka.

Vanligaste symptomen är hosta, snuva med segt slem, feber, irriterade och röda ögon samt väsande och pipig andning.

Sök vård vid misstanke om RS om barnet är under ett år eller tillhör en riskgrupp.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!