– Den här historien tror jag inte att så många i Sverige känner till, säger Lennart Svensson, professor i molekylär virologi på Linköpings universitet.
Vaccinets upptäckare var en brittisk läkare vid namn Edward Jenner. I slutet på 1700-talet bevisade han att serum från kokoppor skyddar mot smittkoppsinfektion.
– Han fann att kvinnor som mjölkar kossor sällan eller aldrig fick smittkoppor men att kossorna oftast hade kokoppor på sina spenar, säger Svensson och fortsätter:
– Han tyckte att det var jättekonstigt. Kvinnorna hade ganska ofta små sår på händerna när de mjölkade och blev då passivt vaccinerade med kokoppor.
Tidens talesätt
Smittkoppor fick fotfäste i Europa för ungefär tusen år sedan och blev en fruktad del av människors vardag. Sjukdomen drabbade framförallt barn och gav upphov till talesättet: "Ett barn kan inte räknas till familjen förrän det med livet i bibehåll genomgått kopporna".
Sextio miljoner européer dog, varav 90 procent var barn. Men Edward Jenners upptäckt kom att bli räddningen. Den första smittkoppsvaccinationen utfördes i Sverige år 1801, och 1816 blev det obligatoriskt att vaccinera alla barn.
– Det här är kanske världens bästa vaccin. Varför då? Därför att vi har eliminerat smittkoppor från planeten, säger Lennart Svensson.
Hönsceller
Smittkoppsvaccinet var en del av det allmänna vaccinationsprogrammet fram till 1976 och år 1980 förklarade Världshälsoorganisationen (WHO) världen fri från sjukdomen.
– Det krävs två saker. Dels att infektionen bara drabbar människa, och dels att det finns ett bra vaccin. Och det passade perfekt för smittkoppor.
Kokoppans stam kallas "vaccina" och ordet kommer från "vacc´a" vilket betyder "ko" på latin och det var alltså kokoppor som Lennart Svensson använde när han gjorde smittkoppsvaccin för femtio år sedan.
– Det var en tysk grupp hade tagit kokoppor och odlat det på höns- och kycklingceller. Så på 70-talet gjorde vi smittkoppsvaccin genom att ta kokoppor och odla dem på befruktade hönsägg. Och då får man en vätska och det var vaccinet, säger han.
– Det är det vaccinet som man nu tänker använda mot apkoppor. Och det kommer nog fungera alldeles utmärkt.