Stockholm: "Håll förskolebarn hemma"

Även Region Stockholm uppmanar nu familjer med små barn att om möjligt låta äldre barn vara hemma från förskolan. Anledningen är den pågående RS-virusepidemin.

Förskolebarn bör just nu hållas hemma om det finns ett spädbarn i hemmet. Arkivbild.

Förskolebarn bör just nu hållas hemma om det finns ett spädbarn i hemmet. Arkivbild.

Foto: JESSICA GOW / TT

Vård2021-11-05 11:20

Barn som går på förskola riskerar att smittas av RS-virus där och sedan ta med sig smittan hem.

Därför bör familjer med barn yngre än ett år, och särskilt de med barn under sex månader, om möjligt låta äldre barn vara hemma från förskolan så som situationen ser ut, anser Region Stockholm.

"Har man barn yngre än sex månader vars äldre syskon går på förskola, kan det vara klokt att hålla det äldre barnet hemma från förskolan under några veckor för att minska risken för att smitta det lilla syskonet med RS-virus. Vi vet att många spädbarn smittas av sina storasyskon", säger Elda Sparrelid, chefsläkare i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Tidigare har även bland annat Västra Götaland och Uppsala uppmanat föräldrar att låta barn stanna hemma från förskolan.

Kan vara livshotande

Mellan vecka 41 och 42 ökade antalet RS-virusfall med 12 procent – motsvarande 1 006 sjukdomsfall – vilket är en liknande ökning som föregående vecka. Kurvan fortsätter alltså att peka brant uppåt, en trend som kunnat skönjas sedan slutet av sommaren.

RS-virus visar sig oftast som en förkylning, men barn yngre än ett år, och särskilt barn yngre än sex månader, kan bli svårt sjuka och behöva hjälp med andningen.

Bakgrunden till Region Stockholms nya rekommendation är att många små barn just nu smittas och behöver sjukhusvård. Samtidigt är läget fortsatt ansträngt inom barnsjukvården i regionen.

Normalt brukar RS-virus toppa i februari-mars. Att en så stor smittspridning sker nu beror på att coronarestriktionerna medfört att de yngsta barnens immunförsvar under pandemin inte har utsatts för lika många virus som vanligt. Därför är de nu mer mottagliga.

Undvik affärer

Region Stockholm framhåller också att det är extra viktigt med stärkt handhygien. Om någon i familjen är förkyld ska den helst inte vara nära barn under ett år.

Andra råd är att begränsa kretsen vuxna som är nära barnet, exempelvis på släktkalaset, och att undvika att vistas med barnet i trånga utrymmen, som affärer eller i kollektivtrafiken.

"Äldre barn med förkylningssymtom bör alltid undvika fysisk kontakt med spädbarn. Det är svårt att hålla ett litet snuvigt storasyskon borta från bebisen men försök hindra kramar och pussar", skriver regionen.

Fakta: RS-virus

RS-virus smittar lätt och de flesta barn blir smittade någon gång under sina första två år.

Viruset sprids genom nysningar och hosta, kontakt mellan händer eller om man tar i ett föremål som någon sjuk tagit i. RS-viruset kan överleva i flera timmar på leksaker, handtag och kläder.

En infektion med RS-virus påminner om en vanlig förkylning, men varar ofta längre. Man smittar mest i början.

Vanliga symptom är: snuva, ofta med segt slem, hosta, feber, väsande och pipande andning.

Barn som är under sex månader andas mest genom näsan. För dem blir det väldigt besvärligt när näsan är täppt av segt slem. Det tar så mycket kraft att andas att barnet inte orkar äta eller dricka.

Källa: Region Stockholm

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!