DN:s reportrar har ringt till över 100 offentliga och privata vårdgivare i landet och utgett sig för att vara patienter som snart ska flytta till kommunen. I samtalen har man önskat att deras nya läkare och tandläkare ska vara etniskt svenska.
– Vi har ju två ljusa i alla fall. Jag kan skriva dig på en svensk tandläkare, säger personal vid en folktandvårdsklinik i Skåne till DN.
När personalen DN pratat med frågat om det är läkarnas språkkunskaper som bekymrar har man sagt nej och upprepat sitt önskemål.
51 vårdgivare går med på patientens önskemål, medan 40 säger att det inte går. Ett fåtal markerade tydligt mot den typen av önskemål.
– Man har inte rätt att välja så, även om man kan ha önskemål. Men här finns det anställda med olika nationaliteter och vi gör ingen skillnad på dem, säger personal vid en offentlig vårdcentral i Linköping.
En av de intervjuade är akutläkaren Jalal El Ali, som vittnar om att bli bortvald i den svenska vården och hur vårdgivare tillmötesgår sådana önskemål.
– Jag är född här och har gått igenom hela processen till att bli doktor, med en lång utbildning. Och det är inte tillräckligt för att patienten ens ska se mig i ögonen, säger han.
Både Tandläkarförbundet och Läkarförbundet reagerar starkt på uppgifterna. Tandläkarförbundet vill nu att vårdgivare som gått med på sådana önskemål ska utredas av Diskrimineringsombudsmannen, skriver tidningen.
– Jag tycker det är bra om Diskrimineringsombudsmannen utreder och beivrar den typen av verksamheter där man inte följer det som gäller, säger Tandläkarförbundets ordförande Chaim Zlotnik till DN.