Tusentals kan gÄ med oupptÀckt cancer

FĂ€rre har diagnosticerats med nĂ„gon typ av cancer under pandemin. BĂ„de prostata- och bröstcancer har minskat. –Det Ă€r sannolikt oförsvarbart mĂ„nga som lever med oupptĂ€ckt cancer, sĂ€ger Ulrika Årehed KĂ„gström, Cancerfondens generalsekreterare.

En lÀkare tittar pÄ mammografibilder. Arkivbild.

En lÀkare tittar pÄ mammografibilder. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

VĂ„rd2021-12-15 11:18

Socialstyrelsen noterar en tydlig minskning av antalet cancerfall under pandemin.

Totalt drabbades drygt 62 500 personer av cancer 2020, vilket Ă€r 3 700 fĂ€rre jĂ€mfört med genomsnittet för de tre föregĂ„ende Ă„ren. Även fĂ€rre tumörer registrerades, drygt 68 000 under 2020 jĂ€mfört med cirka 72 000.

– VĂ„r bedömning Ă€r att det hĂ€r inte beror pĂ„ att det Ă€r fĂ€rre personer som har cancer, utan det Ă€r sannolikt sĂ„ att det Ă€r vĂ€ldigt mĂ„nga mĂ€nniskor som gĂ„r runt med cancer utan att veta om det, sĂ€ger Ulrika Årehed KĂ„gström, Cancerfondens generalsekreterare.

"Mycket oroande"

Under pandemin har personer undvikit att söka vÄrd för att inte belasta sjukvÄrden i onödan, eller inte velat söka i rÀdsla för covidsmitta.

Men olika screeningprogram har ocksÄ pausats eller förÀndrats. Det syns i siffrorna över prostatacancer, dÀr antalet mÀn som fick den diagnosen minskade med 17 procent, och bröstcancer, dÀr fallen minskade med 6 procent bland kvinnor.

– Nu Ă€r det viktigt att man som individ gĂ„r pĂ„ screening nĂ€r man blir kallad. Och har man symptom Ă€r det otroligt viktigt att man söker vĂ„rd, och att regionerna ocksĂ„ kommer i kapp med screeningprogrammen, sĂ€ger Ulrika Årehed KĂ„gström.

Hon poÀngterar att det Àr avgörande att upptÀcka cancer sÄ tidigt som möjligt.

– Det rĂ€ddar liv, antingen kan du bli helt botad eller fĂ„ en skonsammare behandling, sĂ€ger hon.

Har ökat sen 70-talet

Cancerfallen har ökat sedan 1970, bland annat eftersom fler blir Ă€ldre och för att vĂ„rden blivit bĂ€ttre pĂ„ att diagnosticera. Även mer ohĂ€lsosamma levnadsvanor pĂ„verkar.

Pandemins pÄverkan har inte varit lika stor för alla cancersjukdomar, skriver Socialstyrelsen. NÀr det gÀller till exempel livmoderhalscancer har antalet rapporterade fall varit i stort sett oförÀndrat. Under 2020 fick 562 kvinnor livmoderhalscancer, jÀmfört med 564 i snitt under de tre föregÄende Ären.

Fakta: Vanligaste cancerformerna

De fem största cancersjukdomarna 2020:

Kvinnor

Bröst

Tumör i huden, ej malignt melanom

Tjocktarm

Lunga, luftstrupe och bronker

Malignt melanom i huden

MĂ€n

Prostata

Tumör i huden, ej malignt melanom

UrinvÀgar utom njure

Tjocktarm

Malignt melanom i huden

KĂ€lla: Socialstyrelsen

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!