Unikt låg dödlighet efter hjärtoperationer

Dödligheten efter hjärtoperationer på Karolinska universitetssjukhuset minskar till unikt låga nivåer. En anledning som lyfts är att kirurgerna har blivit mer rutinerade.

Dödligheten efter hjärtoperationer var unikt låg på Karolinska universitetssjukhuset under 2022. Arkivbild.

Dödligheten efter hjärtoperationer var unikt låg på Karolinska universitetssjukhuset under 2022. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Vård2023-02-08 06:15

Under 2022 kom kirurgerna ner till 0,4 procent dödlighet vid hjärtoperationer, samtidigt som antalet operationer ökade.

Den låga siffran beror på att man har genomdrivit ett kvalitetsarbete, men även på att varje kirurg får göra flera operationer per år, enligt sjukhuset.

– Vi var för många kirurger och nu är vi hälften så många som för 15 år sedan. Det är som att vara elitidrottsman, man måste underhålla sina kunskaper. Gör man inte det ofta kan varje moment innebära en stressituation. Det är inte alltid som det går som tänkt och då är det viktigt att veta hur man ska kunna lösa det, säger Peter Svenarud, överläkare och verksamhetschef för Karolinskas thoraxkirurgi.

– Själv tror jag att jag gjorde 130 operationer förra året. Det är en rimlig mängd som man behöver göra.

Dåligt kvalitet

Svenarud menar att förändringarna bottnar i ett långsiktigt kvalitetsarbete. Karolinska universitetssjukhuset har tidigare kämpat med dåliga resultat och långa väntetider. Under 2016 rapporterades det att väntetiderna till hjärtoperationer hade ökat de senaste åren. Året innan hade bara 76 procent av patienterna opererats inom vårdgarantins tre månader.

– Det var en förfärlig situation. Vi hade precis flyttat in i nya lokaler och det var mycket som inte fungerade. Samtidigt som flytten skedde en stor omorganisation. Den passade inte oss. Det var ur den här situationen som kvalitetsarbetet kom, säger Peter Svenarud.

Specialiserade läkare

De senaste åren har Karolinska universitetssjukhuset förbättrat sitt arbete och förra året hade sjukhuset landets lägsta dödlighet vid hjärtoperationer enligt det svenska registret Swedehearts kvalitetsindex.

I dag finns flera anpassade behandlingsmöjligheter och operationstekniker för hjärtsjuka.

– Vi har ett bra samarbete mellan olika läkare så att vi kan hitta rätt metod för patienten. Sedan skräddarsyr vi vården för patienten. Tidigare var det samma process för alla patienter, säger Peter Svenarud.

Kvalitetsarbetet hålls även levande genom att alla yrkesgrupper på Karolinska som arbetar med hjärtpatienterna träffas regelbundet. Samtidigt som resultaten förbättrats tror Svenarud att det är svårt att ligga kvar på årets siffra.

– Det är nog svårt att upprepa. Vårt mål är att behålla en låg dödlighet. Vi tror att det är omöjligt att landa på 0,0 procent. Det är inget självändamål, säger han.

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om vilka år dödligheten minskat och en felaktig sifferuppgift i andra citatet.

Fakta: Hjärtoperationer på Karolinska universitetssjukhuset
ÅrHjärtoperationer30-dagars dödlighet
20178502,5 procent
20189511,6 procent
20191 0391,7 procent
20201 0261,1 procent
20211 0361,4 procent
20221 0720,4 procent
Källa: Karolinska universitetssjukhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!