Den svenska abortlagstiftningen infördes 1975 och utredningen syftar till att anpassa lagen efter den medicinska utveckling som har skett, uppger regeringen i ett pressmeddelande.
Bland annat vill man förbättra patientsäkerheten vid abort och medicinska aborter i hemmet. Majoriteten av alla aborter som sker i dag är så kallade medicinska aborter och flera av dem utförs i hemmet.
För att möjliggöra fler säkra aborter ska utredningen undersöka hur vården ska kunna förbättras vid medicinska aborter och vid eftervård av en medicinsk abort som genomförs i hemmet.
Utredningen som leds av Inga-Maj Andersson, legitimerad barnmorska och utredare vid Socialstyrelsen, ska bland annat undersöka möjligheterna till bättre förutsättningar för barnmorskor.
Även möjligheten för barnmorskor att få ansvar för flera av vårdkontakterna i samband med en abort ska undersökas.
"Runt om i världen ser vi att rätten till abort är hotad. Det är varje kvinnas rätt att bestämma över sin egen kropp, och rättighet att välja när hon vill ha barn. På samma sätt bör det vara upp till kvinnan att själv välja om hon vill göra abort i hemmet eller på sjukhuset, efter konsultation med vården", säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) i pressmeddelandet.
Under torsdagen tillsattes även en grundlagsutredning som bland annat ska överväga ett grundlagsskydd för rätten till abort.
Utredningen ska lämna sitt betänkande senast 3 februari 2025.