Tre länder fejkar mest om kriget på nätet

Iran, Ryssland och Kina utnyttjar informationskaoset i Israel-Hamas-kriget för att sprida desinformation på sociala medier. –Alla försöker att vrida det för sina egna syften, säger Jakob Guhl vid forskningsorganisationen ISD.

Iran, Ryssland och Kina utnyttjar informationskaoset i Israel-Hamas-kriget för att sprida desinformation på sociala medier.

Iran, Ryssland och Kina utnyttjar informationskaoset i Israel-Hamas-kriget för att sprida desinformation på sociala medier.

Foto: Anders Humlebo/TT

Världen2023-11-13 06:15

Desinformation och felaktig information flödar på sociala medier efter terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober och Israels efterföljande attacker mot Gazaremsan.

– Stater som Kina, Ryssland och Iran, som är väldigt sofistikerade när det kommer till påverkanskampanjer, kapitaliserar på det här informationskaoset just nu för sin egen politiska vinning, säger Mollie Saltskog, forskarassistent och underrättelseanalytiker vid säkerhets- och underrättelsekonsulten The Soufan Group.

De tre länderna sprider osanna eller osäkra uppgifter om vad som händer i kriget, konstaterar även Institute for Strategic Dialogue, ett europeiskt forskningsinstitut, i en ny rapport.

Ivar Ekman, analytiker på Totalförsvarets Forskningsinstitut, säger att det i de tre länderna finns mer eller mindre uttalade målsättningar att så split eller förvirring. Eller att försvaga sammanhållningen både i enskilda länder och västvärlden i stort.

Israel-Palestina-konflikten är ur det perspektivet ett gyllene tillfälle att agera, eftersom splittringarna i frågan redan är så stora.

– Att staterna i viss mån tar chansen är inte förvånande, säger Ivar Ekman.

Förenas av USA-motstånd

Enligt Jakob Guhl, som bland annat specialiserar sig på desinformation vid ISD, har de tre länderna olika mål med att sprida desinformation.

– Ryssland har försökt att koppla samman debatten runt Israel, Palestina och attackerna till invasionen i Ukraina. De började omedelbart att sprida desinformation om att ukrainska vapen smugglats ut och getts till Hamas, säger han.

Det handlar enligt honom om framställa Ukraina som korrupt och kaotiskt, med målet att få Väst att sluta stödja Ukraina. Samtidigt har Ukraina gett sitt stöd till Israel, medan Ryssland framställt sig mer som propalestinska.

– Det kan verka lite förvirrande, och det är ofta ett syfte, att förvirra, säger Ekman.

Iran, som är Israels ärkefiende, har ett omedelbart intresse i konflikten. Iran har hävdat att bildmaterial från Israel är falskt och sått misstro om att det i själva verket är Israel som ligger bakom terrorattacken den 7 oktober. De har glorifierat Hamas attack, och delat extremt otäcka bilder från Gaza.

Kina skyller på USA

Kina har å sin sida valt en egen väg och framställer sig själv som fredsmäklare och kritiserar framför allt USA. Engelskspråkiga China Daily har i karikatyrer antytt att USA kan utnyttja konflikten för ekonomisk vinning. Kinakopplade aktörer har spridit AI-genererade bilder från konflikten.

– Kina har använt den här konflikten för att måla upp en bild av USA och västvärlden som en bidragande faktor till kriget, i korta drag att den här konflikten är USA:s fel, säger Mollie Saltskog.

Det som förenar Iran, Ryssland och Kina är deras motstånd mot USA.

– Allting som sprids om USA i de här kanalerna är inte nödvändigtvis falskt, men det framställs på ett visst sätt som ligger i linje med uppenbara geostrategiska intressen, säger Jakob Guhl.

Hemliga kampanjer

ISD har i sin studie följt 1 286 öppna konton knutna till länderna, på framför allt X (tidigare Twitter) och Facebook. Men kampanjer sprids också på exempelvis Telegram och Tiktok, som enligt Guhl "spelar en överraskande stor roll i den politiska debatten".

Enligt uppgifter till The New York Times så orkestreras också hemliga informationskampanjer från länderna, för att förstärka sina budskap och få ett större globalt genomslag.

Statliga aktörer drar sig inte från att använda PR-byråer, trollfabriker eller terrororganisationer, enligt Saltskog. En anledning är att dölja den riktiga avsändaren, att kunna neka till inblandning och försvåra avslöjanden. Det handlar bland annat om att låtsas vara journalister på kända mediehus, och därigenom sprida falsk information.

Mollie Saltskog. Pressbild.
Mollie Saltskog. Pressbild.
Fakta: Desinformation

Desinformation är falsk information som skapats och sprids avsiktligt.

ISD gick i sin analys igenom 294 iranska, 623 ryska och 369 kinesiska konton mellan 7 och 18 oktober. Det rör sig framför allt om X (Twitter) och Facebook, och mindre utsträckning Telegram.

Iran, Ryssland och Kina valdes ut för att de tidigare genomfört informationsinsatser runt stora geopolitiska händelser. Kontona tillhör exempelvis offentliga representanter, statsstödda medier och journalister.

Enligt ISD har staterna utnyttjat konflikten för egen vinning, genom att sprida falsk och overifierad information.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!