Värmen har förvandlat södra Europa till något som liknar en gigantisk pizzaugn, enligt klimatforskare. Men trots extrema temperaturer fortsätter svenskar att åka utomlands under juli och augusti, enligt resebolag TT har pratat med.
– När vädret är osäkert hemma i Sverige ökar efterfrågan att resa utomlands. Man vill komma i väg till Medelhavet i alla fall, säger Martina Krantz, pressansvarig på Apollo.
Även TUI vittnar om att bokningstrycket liknar tidigare somrar. Resebolaget har skickat sms med information och råd till resenärer i områden där värmen härjar som värst.
– Vi hänvisar till lokala råd och rekommendationer. Man kan även fråga hotellet hur man ska förhålla sig till brandrisk och värme, säger kommunikationschef Adam Györki.
Ingen avbokning
Finns det hälsoskäl, bekräftade av läkare, kan resenärer göra ett försäkringsärende om det är värmeböljan som stoppar en från att resa. Men annars är det inget giltigt skäl för återbetalning av resan, enligt TUI.
– Värme eller värmebölja är inget skäl till att avboka, säger Györki.
Samma gäller hos Apollo.
– Det är bara då det finns en riktig avrådan för resa som vi tillåter återbetalning. Varmt väder är inget som ingår i det, säger Krantz.
SOS International är larmorganisation för folk som behöver hjälp under utlandsresor. De ser en ökning av antalet samtal från resenärer i Grekland, där skogsbränder rasar i värmens spår.
– Det är personer som undrar hur de ska förhålla sig om bränderna sprids till området där de befinner sig, eller personer som är nära och i de utsatta områdena som hör av sig, säger Charlotte Bjerregaard på SOS International.
Ersättning?
Rese- och försäkringsbolag erbjuder olika lösningar om resan påverkas av extremväder, enligt Konsumentverket. Det är viktigt för konsumenten att ha en dialog med sin reseleverantör och undersöka vilka villkor som gäller för om- eller avbokning.
– Ställs aktiviteter in på grund av värmen har man rätt till ersättning, som prisavdrag till exempel, säger Hanna Bornstedt, vägledare på Konsumentverket.
Paketrese- och charterlagen ger konsumenterna bättre skydd än de konsumenter som enbart bokat reguljärflyg.
– Kolla också om du har avbeställningsskydd för din resa i hemförsäkringen, innan du köper utökat reseskydd, säger Bornstedt.
Hälsoeffekter
För svenskar som är ute och reser kan de höga temperaturerna bli en chock för kroppen. När det är varmt regleras temperaturen genom att blodcirkulationen i de ytliga blodkärlen ökar, vilket vidgar kärlen så att svettproduktionen ökar.
– Det i sin tur ökar belastningen på primärt hjärtat och leder till vätske- och saltförluster. Har man då redan någon hjärt- och kärlsjukdom kan det bli farligt, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Även barn, äldre och andra kroniskt sjuka personer är extra känsliga.
Som turist i värmeböljan gäller det att vara uppmärksam på symptom som huvudvärk, yrsel och illamående. För att förebygga kan man dricka mycket vatten.
– Undvik alkohol och koffein, det är inte särskilt bra när det är väldigt varmt.
Dessutom kan det vara en god idé att följa sedvänjan som finns lokalt på många håll och ta en siesta mitt på dagen för att undvika den starkaste solen.
– Siestan finns av det skälet att den här varma tiden mitt på dagen är utmattande för kroppen. Så det är en ganska god idé egentligen, säger Sparreljung.