173 slipsar vajar för våldsutsatta kvinnor

I Södertälje manifesterar kvinnojouren genom att hänga upp en slips per våldsutsatt kvinna under 2020. Inför internationella kvinnodagen 8 mars står våld i nära relationer i fokus. Men en försvagad jämställdhet i pandemins spår befaras på flera områden.

Förra årets demonstrationståg genom centrala Stockholm på internationella kvinnodagen. Arkivbild.

Förra årets demonstrationståg genom centrala Stockholm på internationella kvinnodagen. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Vetenskap & teknologi2021-03-08 06:57

Isoleringen som pandemin tvingat fram har ökat utsattheten för våld i nära relationer. Det har organisationer och myndigheter larmat om under året.

Enligt statistik från Brå syns en viss ökning i antalet anmälningar där kvinnor utsatts för våld av en bekant 2020 jämfört med 2019.

– Kvinnorna vittnar om att det är stressigare hemma. Ingen får ett andrum, inte heller männen får komma ut och jobba. Om man riskerar att förlora jobbet så påverkar det också, säger Jessica Norin Ortiz, operativ chef för Södertäljejourerna.

Södertäljejourerna tog 2020 emot 173 kvinnor som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld av sin partner. Genom deras berättelser hörs pandemins effekter.

Var hamnar pengarna?

På internationella kvinnodagen 8 mars hängs en slips per kvinna jourerna mött på gågatan i Södertälje. Förhoppningen är att de ska väcka nyfikenhet och locka till samtal om vad kvinnorna drabbas av.

– Isolering för kvinnor och barn, att inte kunna komma ut till platser där man annars är fri från våld och får ett andrum, det gör att våldet ökar, säger Norin Ortiz.

Jämställdheten riskerar att backa på flera sätt. Pandemin och åtgärderna berör i dag alla Sveriges jämställdhetspolitiska mål, enligt Jämställdhetsmyndigheten. Bland annat är det viktigt att titta på var miljarderna som betalas ut i stödpaket nu hamnar.

– Jag ser behovet av att de här insatserna som görs följs upp ur ett jämställdhetsperspektiv, säger Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.

Dyster bild från FN

Exakt hur lågkonjunkturen kommer att slå är fortfarande osäkert. Under finanskrisen 2008 blev fler män än kvinnor uppsagda och permitterade, men kvinnor förlorade fler arbetstimmar på grund av till exempel vård av sjukt barn. De mansdominerade branscherna återhämtade sig sedan snabbare än de kvinnodominerade.

En utblick mot resten av världen ger bilden av stora svårigheter för jämställdheten. FN-organet UN Womens högsta chef Phumzile Mlambo-Ngcuka lyfter förutom våldet mot kvinnor att fler flickor lämnar skolan och att barnäktenskapen ökar.

Kvinnor har även förlorat sina jobb i högre utsträckning än män, tiotals miljoner är drabbade. Det leder till extrem fattigdom, säger Mlambo-Ngcuka i ett uttalande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!