Alkostopp efter kl 20 kan förlängas

Socialdepartementet vill förlänga förbudet för alkoholservering på krogen efter klockan 20.
–Det är bedrövligt, säger Visitas VD Jonas Siljhammar.

Stopp för alkohol på krogen efter klockan 20 kan förlängas. Arkivbild.

Stopp för alkohol på krogen efter klockan 20 kan förlängas. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vetenskap & teknologi2021-01-19 11:45

Nuvarande förbud från klockan 20 skulle ha gått ut på söndag och från måndag skulle förbudet åter gällt från klockan 22.

Men i en remiss från socialdepartementet föreslås nu att det tillfälliga förbudet mot servering av alkohol efter klockan 20 förlängs till och med den 7 februari "på grund av det allvarliga smittläget" .

Regeringen väntas ge besked om en eventuell förlängningen på torsdag.

Branschorganisationen Visita tycker att den föreslagna åtgärden är felriktad.

Efterfrågar pandemilagen

– Det sker väldigt lite smittspridning på krogarna, säger Visitas VD Jonas Siljhammar.

Han anser att alkoholserveringsförbudet inte bygger på fakta, utan att det handlar om politiska beslut.

– Vi har fått signaler om att det i stället uppstår andra typer av fester. Då är det bättre att människor träffas under ordnade former på restaurang, säger Siljhammar.

Visita anser att regeringen i stället för alkohollagen borde använda sig av den nya pandemilagen. Den gör det möjligt att begränsa verksamheter där risken för smittspridning är som störst. Pandemilagen innebär också att drabbade verksamheter kan få ekonomisk kompensation.

Siljhammar anser att alkoholserveringsförbudet i praktiken är ett näringsförbud utan ekonomisk kompensation för restaurangerna.

"Pengarna är slut"

Han varnar för att en förlängning med ytterligare två veckor av förbudet mot alkoholservering efter klockan 20 kan bli ett hårt slag för många restauranger.

– Många av våra medlemmar vittnar om att pengarna är slut. När det handlar om likviditeten kan varje dag vara viktig, säger Siljhammar.

Socialdepartementet skriver i sin remiss att Sverige befinner sig fortfarande i en "extraordinär situation" och att det inte med säkerhet går att förutspå hur pandemin kommer att utvecklas.

"Vi befinner oss i ett mycket allvarligt läge mitt i en pandemi, och smittspridningen har under hösten och vintern ökat i snabb takt. Smittspridningen är fortsatt hög även efter jul- och nyårshelgen och vi behöver fortsätta vidta åtgärder för att bromsa den", uppger socialminister Lena Hallengren i en skriftlig kommentar.

Vid Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen fick statsepidemiolog Anders Tegnell frågan om hur smittrisken på krogarna ser ut.

– Jag har inga åsikter. Det är regeringen som tar de här besluten, svarade han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!