Två sjukvårdsanställda i Storbritannien fick allergiska reaktioner under tisdagen kort efter att ha tagit vaccinet. De har fått behandling och mår båda väl, enligt brittiska medier.
De beskrivs ha fått en anafylaktoid reaktion, vilket ofta innebär hudutslag, andningsbesvär och ibland blodtrycksfall. Det är inte samma sak som anafylaktisk chock, som är en akut allergisk reaktion som kan vara dödlig, skriver BBC.
Båda personerna har historiskt haft allvarliga allergiska besvär och bär med sig en adrenalinspruta.
Inte godkänt än
Pfizers och Biontechs vaccin har godkänts i Storbritannien men ännu inte i Sverige. Svenska Astma- och allergiförbundet vill nu att Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten så snabbt som möjligt tar ställning till informationen när den blir tillgänglig, och går ut med riktlinjer om hur människor med allvarlig allergi i Sverige bör vaccinera sig.
– Jag tycker det är bra att den här typen av biverkningar upptäcks och utreds i tid innan man börjar massvaccinera. För när den här typen av nyheter kommer så skapar det såklart oro hos personer med allergier, säger generalsekreterare Kristina Ljungros.
Många har under dagen hört av sig till Astma- och allergiförbundet med frågor och oro.
– Vi vill ju inte att folk ska undvika att vaccinera sig på grund av onödig oro utan vi tycker det är viktigt att vaccinationerna kommer i gång så att vi får ett stopp på den här pandemin, säger Ljungros.
Allergiska reaktioner som för de sjukvårdsanställda i Storbritannien är ovanliga men inträffar även när människor tar andra vacciner, inklusive den årliga influensasprutan. Det finns i Sverige ingen generell varning eller avrådan för människor med allergi att ta influensavaccin.
"Skapar ett lugn"
Under onsdagen hade förbundet ett möte med Socialstyrelsen i andra covid-19-relaterade frågor och tog då upp allergifrågorna.
En riktlinje myndigheterna skulle kunna gå ut med är om människor med risk för svår allergisk reaktion bör vaccinera sig på en klinik med tillgång till akutsjukvård, säger Kristina Ljungros.
Det finns tre miljoner personer i Sverige med någon form av allergi, enligt Astma- och allergiförbundet, men hur många som faktiskt har så allvarliga besvär att de skulle kunna få en reaktion av Pfizer och Biontechs vaccin är oklart.
– Det är såklart inte alla personer med allergier som ska känna stor oro.
I början av pandemin uppgavs att personer med lungsjukdomar var en riskgrupp för svår covid-19 och då uppstod många frågor om astmatiker utgjorde en riskgrupp. När mer information fanns tillgänglig gick Folkhälsomyndigheten ut och kommenterade att de med astma generellt inte är en riskgrupp.
– Det är ju väldigt bra om myndigheterna kan göra det. Vi förstår också att mer kunskap kommer att komma med tiden men att man informerar så mycket man kan, för det skapar ett lugn, säger Kristina Ljungros.