Gröna Lund har haft stängt i mer än ett år, men nu pågår förberedelser för hur nöjesparken ska kunna öppna smittsäkert. Premiären är satt till den den 1 maj, någon vecka senare än vanligt.
Alla biljetter måste köpas i förväg, åkband och åkkuponger slopas, under högsäsongen och på helger blir det dubbla besökspass och var och en får en bestämd ankomsttid för att undvika trängsel i entrén.
Begränsningar
Folkhälsomyndigheten har också presenterat en rad föreskrifter om allt från hur sällskap ska placeras i åkattraktioner till hur antalet gäster ska begränsas.
– Det kommer att vara väldigt mycket färre gäster i parken än en normal sommar, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell.
Exakt hur många det blir håller Gröna Lund som bäst på att räkna fram. Enligt Folkhälsomyndighetens regler ska varje besökare ha 20 kvadratmeter att röra sig på.
Nöjesparkerna har kritiserat att de som har utomhusverksamhet på ett inhägnat område, ändå ska beräkna dubbel så stor yta per gäst som vad en inomhusbutik behöver.
– Vi är fortfarande väldigt oförstående till hur Folkhälsomyndigheten kommit fram till detta, säger Magnus Widell.
– Det kommer att bli supersvårt att få ihop ekonomin.
Hoppas på vaccinationer
Vd:n hoppas dock att vaccinationstakten och varmare väder ska bidra till att fler restriktioner ska kunna lyftas framöver.
– Vi hoppas att läget ska förändra sig under säsongens gång, så att vi ska kunna ta in fler, säger han.
Som läget ser ut nu kommer parken att fokusera på åkattraktioner i sommar. Inga konserter eller annan underhållning är planerade.
Förutsättningen för att Gröna Lund ska kunna öppna är att smittläget tillåter det och att regeringen beslutar om de lagändringar som behövs.
I dag räknas inte Gröna Lund och Liseberg som nöjesparker i lagens mening, utan omfattas av reglerna på max åtta deltagare. Regeringen har dock föreslagit att detta ska ändras från den 11 april.