Bolag bakom partybussar får föreläggande

Ett företag som hyr ut partybussar i Stockholm har tilldelats ett föreläggande med löpande vite av länsstyrelsen. Föreläggandet ges efter indikationer på att bolaget inte tänker följa pandemilagen.

Ett företag som hyr ut partybussar i Stockholm föreläggs vite, beslutar Länsstyrelsen i Stockholm. Arkivbild.

Ett företag som hyr ut partybussar i Stockholm föreläggs vite, beslutar Länsstyrelsen i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vetenskap & teknologi2021-05-12 14:33

Eftersom pandemin för andra året i rad har satt stopp för traditionella studentflak och studentfester i kommersiella lokaler har partybussar seglat upp som ett populärt alternativ. Men trots att pandemilagen omfattar även denna typ av verksamhet har många bolag bakom bussarna fortsatt marknadsföra sig som ett alternativ inför studenten.

Nu har länsstyrelsen i Stockholm, som är tillsynsmyndighet i regionen för covid-19-lagen, tilldelat en uthyrare av partybussar i länet ett föreläggande.

"Ett bolag som bedriver verksamhet i Stockholms län ger intryck av att de kommer arrangera privata sammankomster och köra fler än åtta deltagare i sina bussar. Därför har vi nu meddelat bolaget ett föreläggande och att om lagen inte följs riskerar de att få betala vite" säger Moa Karlsson, biträdande enhetschef på Länsstyrelsen Stockholm, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelserna kontaktar bolag som hyr ut bussar för fest för att informera om regelverket, och enhetschefen betonar att även andra bolag riskerar vite om de struntar i länsstyrelsens information.

I Stockholm har det även blivit aktuellt med så kallade partybåtar. Vilket regelverk som styr där beror på om det sker servering på båten eller inte. Har båten servering omfattas den av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder för serveringsställen, men har den inte servering kan det i stället bli fråga om en privat sammankomst enligt pandemilagen – och då är det max åtta deltagare som gäller även där.

Fakta: Förbudet mot studentflak

Beslutet att förbjuda studentflak har sin grund i en hemställan från Folkhälsomyndigheten, som bedömer att användningen av flaken inte är förenligt med myndighetens föreskrifter om "allas ansvar att förhindra smitta av covid-19".

Studentflaken tillåts vanligtvis genom att Transportstyrelsen föreskriver om undantag från en rad regler. Grundregeln är alltså att man inte får köra passagerare på flak eller släp, förutom i de fall som Transportstyrelsen har undantagit.

Det är dessa undantag som Transportstyrelsen för andra året i rad har tagit bort.

Samma reglering kan inte tillämpas när det gäller partybussar – bussarna omfattas dock i stället av av pandemilagens bestämmelser om max åtta deltagare, enligt Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!