Cancerexpert: Vårsolen kräver extra varsamhet

Solens strålar är ofta mer eftertraktade när de först dyker upp efter en lång vinter. Men det är just då vi ska vara som mest försiktiga, enligt Cancerfondens sakkunniga Elizabeth Johansson. –Nu när vi är så vinterbleka är vi extra känsliga, säger hon.

Ajaj. Solen lockar, men tänk på att skydda huden. Arkivbild.

Ajaj. Solen lockar, men tänk på att skydda huden. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vetenskap & teknologi2021-05-29 19:36

En något försenad försommar tycks äntligen ha kommit till stora delar av Sverige. Temperaturer som lyfter kvicksilvret till 20-gradersstrecket får många att tillbringa dagarna utomhus, något som kräver vissa försiktighetsåtgärder enligt Elizabeth Johansson.

– Man måste vara försiktig i försommarsolen, huden är inte alls beredd och har inget naturligt skydd, säger hon.

Solskydd inte tillräckligt

Och det räcker inte med ett lager solskyddsmedel, som många kanske tror.

– Det ska användas i sista hand, på handryggar och ansiktet. Är man utomhus ska man skydda sig med kläder och söka skugga, säger Elizabeth Johansson.

Under pandemin har cirka 5 000 färre personer fått en cancerdiagnos jämfört med tidigare år, berättar hon. Detta beror tyvärr inte på att sjukdomen minskat i omfattning, utan man befarar att många undvikit att uppsöka vård när de första symtomen visar sig.

– När man väl söker kan det vara så att sjukdomen har hunnit utvecklas mer, att man söker vård i ett senare stadium. Då blir det mer påfrestande behandlingar och lägre chans till att bli botad. Har man en hudförändring eller ett födelsemärke som blöder så ska man söka sig till sin husläkare, vare sig det pågår en pandemi eller inte, säger Johansson.

Vill ändra idealet

Just under vårsolens första strålar är det alltså extra försiktighet som gäller. Men solen är lika stark under hela sommarhalvåret.

– Nu är vår hud känsligare än vi kanske är vid slutet av sommaren, när vi fått lite färg som skydd. Men solen är för stark under alla soliga dagar, den är lika farlig i maj som i juli. Vi vill ändra skönhetsidealet som säger att det är fint att vara solbränd, det är något man ska akta sig för, säger Elizabeth Johansson.

Fakta: Närmare 12 000 allvarliga fall årligen

Varje år drabbas närmare 12 000 personer i Sverige av en allvarlig form av hudcancer.

Cirka 4 200 personer får malignt melanom. Av dessa avlider 500 personer varje år.

Ytterligare 7 500 personer drabbas och 100 personer avlider årligen av annan hudcancer, huvudsakligen skivepitelcancer.

Utöver detta får varje år 35 000–40 000 personer den mer lindriga formen av hudcancer, basalcellscancer.

För alla former av hudcancer är solens UV-strålning den stora riskfaktorn.

Källa: Cancerfonden


Fakta: Så skyddar du dig
  • Sök skugga mitt på dagen, klockan 11–15, när solen är som starkast. Barn under ett år bör inte utsättas för direkt solljus.
  • Skydda huden med kläder. Gäller särskilt barn.
  • Använd solskyddsmedel med hög faktor där kläder inte skyddar. Använd vattenfast solskyddsmedel med hög faktor (minst 30) och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning.
  • Sola inte i solarium, kan precis som naturlig solning ge upphov till hudcancer. Extra farligt är det för barn och ungdomar.

Källa: Cancerfonden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!