I Sverige är nu tre vacciner mot smittspridningen av det nya coronaviruset godkända. De tre vaccinen kommer från företagen Pfizer-Biontech, Moderna och Astra Zeneca. De två förstnämnda är så kallade mRNA-vaccin, medan Astra Zenecas bygger på en annan teknik, där det som kroppens immunförsvar ska reagera mot förs in med hjälp av ett annat virus.
Alla tre ska dock ges i ett så kallat tvådosschema, med ett visst tidsintervall mellan doserna för att få full effekt.
I dag är det sagt att samma vaccin ska ges vid dos två, som vid den första dosen. Men vad händer om man blandar vaccinerna? Så att man först får exempelvis Pfizer-Biontech, och sedan Astra Zeneca, eller tvärtom.
Fungerade med Ebola
Forskarna har goda förhoppningar om att ett sådant förfarande kan komma att öka vaccinernas skyddseffekt ytterligare. Det blev nämligen fallet när man blandade olika vacciner under ett vaccinationsprogram mot ebola för en tid sedan.
Dessutom skulle det innebära mycket större flexibilitet, vilket är väsentligt i tider där tillgången är begränsad och utlovade leveranser kan bli försenade.
Klart till sommaren
Den aktuella studien görs av National Immunisation Schedule Evaluation Consortium i England och ska involvera 800 frivilliga personer, uppger BBC News. Cirka hälften ska först få det vaccin som tillverkas av Astra Zeneca och sedan det från Pfizer-Biontech, med 12 veckors mellanrum, medan andra hälften får samma vacciner, fast i omvänd ordning.
Resultatet väntas dock inte vara klart förrän till sommaren, varför den brittiska sjukvården, liksom den svenska, tillsvidare ger ett och samma vaccin till varje person.