Emiratiskt "Hopp" på väg mot Mars

Arabvärldens första rymdsond med adressen Mars är nu på väg. Den är den första av tre Marsexpeditioner som inleds denna sommar.

Några män i Förenade arabemiraten tittar på uppskjutningen av rymdsonden al-Amal.

Några män i Förenade arabemiraten tittar på uppskjutningen av rymdsonden al-Amal.

Foto: Jon Gambrell/AP/TT

Vetenskap & teknologi2020-07-20 00:50

Någon minut före midnatt till måndagen, svensk tid, kunde Förenade arabemiratens rymdsond al-Amal, "Hopp", lyfta från rymdcentret Tanegashima i södra Japan. Sondens färd hade då till följd av ogynnsamt väder försenats några dagar.

Schejk Mohammad bin Rashid al-Maktoum, emiratet Dubais ledare, meddelade efter uppskjutningen att allt verkar gå bra.

"Markkontrollen i Dubai har tagit emot sondens första signal efter det att dess solpaneler framgångsrikt fällts ut för att ladda batterierna", twittrar han.

"Vår 493 miljoner kilometer långa resa till den röda planeten har börjat".

Färden är alltså lång, men ändå ovanligt kort – jorden och Mars är i höst så nära varandra som planeterna kan komma, drygt 5,5 miljoner mil. Det utnyttjar både al-Amal och de två andra Marssonder som snart skickas i väg. Men för att jaga ifatt vår grannplanet krävs alltså en mycket längre resa än minimiavståndet, och al-Amal når fram till omloppsbana runt den röda planeten först nästa år.

Planen är att sonden ska cirkulera runt Mars för att förstå hur bland annat atmosfären fungerar. Det är en del i landets rymdstrategi, som innehåller en plan om att inom 100 år ha Mars första stad färdigbyggd.

Förenade arabemiraten är ett av tre länder – de övriga är USA och Kina – som planerat att skjuta upp en rymdsond till Mars den närmaste tiden. De båda supermakternas ambitioner är dock högre än Förenade arabemiratens – USA:s och Kinas sonder nöjer sig inte med omloppsbana, utan ska även landa på Mars.

Fakta: De tre Marssonderna

al-Amal från Förenade arabemiraten är landets första sond till Mars. Farkosten väger 1 350 kilo och är stor som en större bil. al-Amal kommer inte att landa på Mars utan ska sättas i omloppsbana i ett marsår – 687 jorddygn. Den ska inspektera planeten från håll för att förstå hur atmosfären fungerar. Förenade arabemiraten har uttalat att de har planer för en bosättning på Mars inom 100 år.

Mars 2020 är namnet på det amerikanska rymdprojektet som ska sätta rovern Perseverance på Mars. Uppskjutningen är planerad att ske mellan den 30 juli och 15 augusti. Den 18 februari 2021 ska rovern landa, i Jezero-kratern. Perseverance ska bland annat söka efter tecken på liv på planeten och samla in markprover. Projektet är budgeterat till omkring 2,7 miljarder dollar.

Tianwen-1 – som kan översättas ungefär "Himmelska frågor" – är Kinas första försök att nå Mars. Planen är att landa en rover på Utopia-slätten, samma del av Mars som USA:s Viking 2 utforskade på 1970-talet.

Rovern som väger ungefär 200 kilo och drivs av solpaneler kommer att undersöka marken med radar, utföra kemiska analyser av marken samt leta efter biomolekyler och biosignaturer.

Källa: Nasa, AFP med flera

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!