Expert om skjutdebatten: Ändrar inte politiken

Den uppmärksammade rapporten som visar att dödsskjutningar i Sverige sticker ut från resten av Europa kommer inte att påverka partipolitiken så mycket, tror statsvetaren Jonas Hinnfors.
–Det är svårt att se den som en "game changer", säger han.

Regeringen kan gynnas av pandemin som tar fokus från den negativa våldsutvecklingen i Sverige, enligt statsvetaren Jonas Hinnfors. Arkivbild med statsråden Lena Hallengren, Stefan Löfven och Per Bolund.

Regeringen kan gynnas av pandemin som tar fokus från den negativa våldsutvecklingen i Sverige, enligt statsvetaren Jonas Hinnfors. Arkivbild med statsråden Lena Hallengren, Stefan Löfven och Per Bolund.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vetenskap & teknologi2021-05-28 20:38

– Även om rapporten pekar på flera allvarliga problem så kommer inte de frågorna att anses vara lika viktiga nu när det är en pandemi, säger Jonas Hinnfors, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet.

Rapporten från Brottsförebyggande rådet (Brå), som visar att det dödliga skjutvåldet har ökat i Sverige samtidigt som det minskat i andra europeiska länder, har lyft frågan om hur nära regeringspartierna står varandra.

"Vill hålla sams"

Kommer Miljöpartiet och Socialdemokraterna att vara överens om hur frågan ska hanteras, inte minst med tanke på att det är riksdagsval nästa år, eller har morgontidningarnas analytiker rätt i att en regeringskris kan stunda?

– Man kan säga att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer in lite olika när det gäller brott och straff. Men båda partierna har ändrat sig ganska mycket och öppnat dörren för striktare åtgärder. Jag har svårt att se att det här orsakar några spänningar i regeringen, inför valåret vill man nog hålla sams, säger Hinnfors.

Moderaterna eller Sverigedemokraterna, som ofta driver frågor om brott och straff, har båda gjort utspel om rapporten. Gängkriminella liknas vid terrorister av M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver på sociala medier att regeringen "totalt tappat greppet".

Gynnas av pandemin

Men pandemin kommer att fortsätta att dominera politiken även under valåret, tror Hinnfors.

– Det finns ett starkt incitament för regeringen att göra återuppöppningen av samhället efter pandemin till en fråga man vill skicka med till valrörelsen. Det blir svårt för oppositionen att inte kommentera det och parera deras satsningar i stället.

TT: Gynnas regeringen av att pandemin tar fokus från rapporten?

– Det kan man säga. Man har också redan pratat om brott och straff i så många år. Det vore svårt att övertyga väljarna om att den här rapporten är viktigare än pandemin och hur samhället ska sättas i gång igen. Frågan är så tröskad redan, säger Hinnfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!