Experten: "Virus vill bara slinka förbi"

Det är förväntat att coronaviruset fortsätter att mutera och utvecklingen kräver en löpande och noggrann övervakning, enligt Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet (KI).
–Uppstår det varianter som verkar vara mer okänsliga för vaccin får man fundera på att anpassa vaccinen efter det, säger han till TT.

Att coronaviruset fortsätter att mutera är att förvänta – men utvecklingen kräver övervakning, enligt Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet. Arkivbild.

Att coronaviruset fortsätter att mutera är att förvänta – men utvecklingen kräver övervakning, enligt Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet. Arkivbild.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Vetenskap & teknologi2020-12-30 19:35

För ett par veckor sedan meddelade sydafrikanska myndigheter att man hittat en hittills okänd variant av coronaviruset i landet, vilket snabbt ledde till att länder som Schweiz, Storbritannien och Tyskland införde ett reseförbud till och från landet i syfte att stoppa smittspridningen.

Även den variant av viruset som i oroväckande snabb takt spridit sig från Storbritannien till andra andra länder – däribland Sverige – har de senaste veckorna skapat rubriker och lett till att ett flertal länder infört ett stopp för brittiskt flyg.

Att ett virus muterar är i sig inget ovanligt– men vad gäller den sydafrikanska varianten gäller det nu att såväl avvakta utvecklingen som att vara vaksam, enligt Sällberg, professor och vaccinforskare vid institutionen för laboratoriemedicin vid KI.

– Det här är en virusstam som innehåller det man är extra vaksam mot – nämligen tre mutationer i den del av virus som binder till våra celler. Man vet inte om det kan leda till att spridningen på något sätt ökar eller om virusstammen är farligare – än så länge verkar det inte som det. Så nu gäller det att avvakta och se om viruset sprids lättare eller inte, säger han till TT.

Kan kräva vaccinanpassning

Enligt Sällberg finns det i dagsläget inte skäl till någon större oro inför de nya varianter av coronaviruset som hittills upptäckts – men han understryker att utvecklingen måste övervakas.

– Uppstår det varianter som på något sätt kan påverka antingen läkemedel eller vaccin så är det väldigt viktigt att man upptäcker dem tidigt. Man måste löpande testa huruvida olika vaccinantikroppar – och även prov från personer som har läkt ut en covid-19-infektion – kan slå ihjäl det här viruset. Och är det så att det uppstår varianter av virus som verkar vara mer okänsliga för vaccin, då får man också börja fundera på att börja anpassa vaccinen efter det.

"Slinka förbi"

Att virus försöker anpassa sig till människan ligger i deras natur och att det då uppstår mutationer är att förvänta – men mutationerna innebär ofta en nackdel för själva viruset, enligt Matti Sällberg.

– Virus vill bara slinka förbi – då överlever de bättre. Blir vi jättesjuka och dör finns risken att även virus dör ut, vilket hände 2003 i och med det första sarsutbrottet när alla blev väldigt sjuka och då kunde man också stoppa spridningen.

"Inga biverkningar"

Vaccinationerna mot covid-19 har den senaste veckan dragit i gång i Sverige i ett läge med stor samhällsspridning av viruset – och där många i befolkningen redan smittats.

Enligt Sällberg finns dock inget som tyder på att en redan infekterad person skulle löpa större risk att drabbas av biverkningar vid vaccinering.

– Vad gäller Pfizers vaccin vaccinerades runt 500 personer som redan hade haft covid-19 och det ledde inte till några andra biverkningar än de som setts hos de som inte haft infektionen. Och även om du bara hunnit få en dos av vaccinet och sedan smittas kan du ändå ha ett visst skydd. Det är snarare en fördel att ha en liten immunitet – då drar du troligen i gång immunförsvaret snabbare mot själva infektionen och läker med största sannolikhet ut den lite fortare.

Fakta: Så muterar virus

Virus bär på enzymer som kopierar virusets arvsmassa. Enzymerna gör fel ibland och då uppstår mutationer.

De flesta mutationer innebär en nackdel för viruset, och gör att det fungerar sämre. Sådana avkommor dör ut, då de inte leder till nya infektioner.

Om mutationen i stället har en överlevnadsfördel jämfört med andra varianter kommer den att spridas lättare och kan i vissa fall ta över i smittspridningen.

Sars-cov-2 har relativt svårt att mutera jämfört med många andra virus, som till exempel säsongsinfluensan, hiv eller hepatit c.

Det beror på att coronavirusets enzymer har en slags korrekturläsningsförmåga. Om en mutation uppstår försöker enzymet korrigera det. Men ibland slinker det igenom mutationer ändå.

Källa: Matti Sällberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!