Fängslad forskare ett steg närmare dödsstraff

Den svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalali, som sitter fängslad i Iran, är på väg att flyttats till det fängelse där dödsstraffet ska genomföras, uppger Amnesty.
–Det är extremt alarmerande, säger Ami Hedenborg, pressansvarig på svenska Amnesty, till TT.

Demonstration utanför Irans ambassad på Lidingö för den fängslade KI-forskaren Ahmedreza Djalali. Arkivbild.

Demonstration utanför Irans ambassad på Lidingö för den fängslade KI-forskaren Ahmedreza Djalali. Arkivbild.

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Vetenskap & teknologi2020-12-01 16:45

Situationen för den fängslade läkaren Ahmadreza Djalali har på kort tid försämrats kraftigt.

– Förra veckan fick vi beskedet att han inför flytt till Raja’i Shahr-fängelset skulle sättas i isolering i det fängelse där han hittills suttit, Evin-fängelset. Det var då han ringde ett kort samtal till sin fru där han tog avsked, säger Ami Hedenborg.

Men nu har ytterligare ett steg närmare dödsstraffet tagits av Iran.

– Det som är oroande är att vi nu har fått beskedet om att den här flytten ska ske, eller sker i detta nu, fortsätter hon.

Använder hängning

Ami Hedenborg berättar att Raja’i Shahr-fängelset, dit han nu ska flyttats, är den plats där dödsstraffet antagligen kommer att genomföras.

– Det är extremt alarmerande för det är ännu svårare att påverka utvecklingen då. Iran visar med detta att de menar allvar, det fängelse han flyttats till är den faktiska plats där dödsstraff genomförs.

TT: Finns det några uppgifter om när detta kan komma att ske?

– Iran använder hängning för att genomföra dödsstraff och det brukar ske på mornarna, tidig morgon. Då han kommer att vara på plats i morgon på morgonen så är det alltså möjligt rent praktiskt att det sker redan då.

– Det fanns en oro för att avrättningen skulle ske i hemlighet men det har kommit besked att hans familj i Iran, där bland annat hans mamma finns, ska få ett sista besök. Så risken är stor för att det kan ske snart, men vi inväntar ytterligare besked.

UD: Vi har agerat

Svenska UD uppger att man känner till flytten.

– Vi känner till uppgifterna och har agerat, vi kan inte gå in på mer i nuläget, säger Sibel Missouri presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson har länge engagerat sig för Djalalils öde och han är kritisk mot regeringens hantering av fallet.

– De effektiva verktygen i en sådan här situation sitter UD på och jag tycker inte att man använder dem på det sätt man borde. Är det fortsatt tyst så befarar jag snart det värsta för Djalali, säger Adaktusson till TT.

– Den svenska regeringen har inte tillräckligt tydligt markerat mot Irans agerande, det tycker jag är obehagligt. Jag hoppas att sättet det här har hanterats på kommer att utredas, fortsätter han.

Djalali har bott med sin familj i Sverige sedan 2009 och han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012. Han har suttit i iranskt fängelse sedan 2016, då han greps av den iranska underrättelsetjänsten under en konferensresa till landet. Djalali anklagades för spioneri och dömdes 2017 till döden. Sedan dess har han främst suttit fängslad i det ökända Evin-fängelset utanför huvudstaden Teheran.

Rättad: En tidigare version av texten innehöll en felaktighet om verkställigheten av Djalalis flytt till Raja’i Shahr-fängelset.

Fakta: Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk och svensk medborgare. Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien, och hade före medborgarskapet permanent uppehållstillstånd i Sverige. Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

Den 26 december 2017 inledde Djalali en hungerstrejk, sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

I oktober 2017 sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den "svarande" hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali dömdes till döden.

Det bevis som anförs mot honom är ett erkännande som påstås ha tvingats fram under hot.

Källa: Amnesty Sverige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!