Färgexplosion i ny bild av stjärnsamling

En färgsprakande ny bild från Alma- och Hubbleteleskopen av en stjärnhop som håller på att bildas i Vintergatan kan ge oss fler svar över hur det egentligen går till när stjärnor föds.

Stjärnor i olika utvecklingsfaser omgivna av molekylär gas (lila).

Stjärnor i olika utvecklingsfaser omgivna av molekylär gas (lila).

Foto: NRAO/AUI/NSF

Vetenskap & teknologi2020-07-02 20:50

Bilden visar hur en ny stjärnsamling håller på att ta form i Vintergatan nära Carinanenebulsan, omkring 6 000 ljusår bort från vår planet.

750 mätningar med radioteleskopet Alma och en infraröd bild tagen av rymdteleskopet Hubbleteleskopet har kombinerats för att ta fram bilden. Mätningarna från Alma visar täta moln av molekylär gas som faller mot stjärnhopens mitt, mycket av massan i gasen har ännu inte störtat samman. Hubbleteleskopets bild visar tusen nybildade stjärnor som varierar i massor från lätta till tunga.

Kaotisk process

Chalmersastronomen Jonathan Tan är ledare för forskargruppen och medförfattare till två forskningsartiklar som publicerats om bilden. Han säger att den visar just hur dynamisk och kaotisk processen är som leder till att stjärnor föds. Hubbleteleskopets observationer av klustret har gjorts två gånger med tre års mellanrum.

– Det gör att vi kunnat titta på förändringar i stjärnornas intensitet och vi har hittat intressanta exempel på stjärnor som går igenom utbrott. Stjärnorna blir ljusare för att de precis svalt en stor massa gas och släpper ut extra gravitationsenergi, säger Jonathan Tan till TT.

Kraftfulla vindar

Stjärnorna är i olika faser av sina utvecklingsstadier och de tyngsta av dem lyser intensivt. De blåser också ut kraftfulla vindar som sprängt bort delar av molekylmolnen som ses på Almas mätningar.

Fler analyser av datan är planerade och ytterligare uppföljningsobservationer av klustret med Almateleskopet för att bättra förstå astrokemin hos stjärnorna och planetsystemen, enligt Jonathan Tan.

Hubbleteleskopet har bidragit till mer än 1,5 miljoner observationer av himlakroppar sedan det skickades upp i rymden 1990. Den nya bilden ger ytterligare information om stjärnors utveckling. Yu Cheng, huvudförfattare till forskningsartiklarna, uppger i ett pressmeddelande att processen som syns i stjärnhopen kan ta minst en miljon år att slutföra.

Fakta: Hubble- och Almateleskopen

Alma (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array) är ett radioteleskop som ligger i Atacamaöknen i Chile och består av 55 sammanlänkande radioteleskop. Vid anläggningen samverkar en rad organisationer, bland dem ESO, Europeiska Sydobservatoriet, National Science Foundation i USA och Nationella instituten för naturvetenskap i Japan.

Rymdteleskopet Hubble skickades upp rymden 1990 av Nasa och ESA och går i en omloppsbana 600 kilometer ovanför jorden, utanför atmosfären. Teleskopet har gjort det möjligt att ta högupplösta bilder av planeter, stjärnor och galaxer. Sedan starten har över 1,5 miljoner observationer gjorts och dessa har bidragit enormt till att astronomer fått nya kunskaper om rymden. I april i år firade teleskopet, som är namngivet efter astronompionjären Edwin Powell Hubble, 30 år.

I april var det 30 år sedan som Hubbleteleskopet skickades ut i rymden

Källor: Chalmers och ESA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!