FHM: Besöksförbud på äldreboenden i 32 kommuner

Folkhälsomyndigheten har utfärdat ett tillfälligt besöksförbud på särskilda boenden för äldre i 32 av landets kommuner.
–Det är en seger för oss kommuner som hade modet att fatta beslut i syfte att rädda liv, säger Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Folkhälsomyndigheten har utfärdat ett tillfälligt besöksförbud på särskilda boenden i Stockholm. Arkivbild.

Folkhälsomyndigheten har utfärdat ett tillfälligt besöksförbud på särskilda boenden i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Vetenskap & teknologi2020-12-03 15:55

Torsdagens beslut är det första i sitt slag som Folkhälsomyndigheten fattat. Tidigare besöksstopp som kommunerna utfärdat på egen hand har saknat lagstöd.

I beslutet, som undertecknats av generaldirektör Johan Carlson, ingår kommuner som Sölvesborg, Skara, Lyeskil, Landskrona och Dorotea. Många kranskommuner till Stockholm finns också på listan. Beslutet gäller den 3 december till och med den 12 december.

Kommunerna har för myndigheten kunnat visa att de vidtagit de grundläggande åtgärder som krävs för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 på särskilda boenden.

Det handlar bland annat om att tillämpa basala hygienrutiner, att organisera personalen på ett smittsäkert sätt, att genomföra tester av covid-19 på personalen, att separera personer med symtom från övriga på boendet och att vårda dem med särskilt avdelad personal, samt att säkerställa att boendet har tillräcklig tillgång till medicinsk kompetens.

Kommit tidigare

En av kommunerna som fått tillåtelse att införa besöksförbud är Stockholms stad. Där utfärdade man under hösten, trots att förvaltningsrätten meddelat att det inte är lagligt, ett besöksstopp på särskilda boenden. I måndags sade finansborgarrådet Anna König Jerlmyr att man känt sig tvingad att trotsa lagen för att rädda liv eftersom Folkhälsomyndigheten inte agerat utan varit senfärdig.

– Det är bra att det är på plats. Vi har fått en interimslösning som gäller till den 12 december, säger Anna König Jerlmyr.

Hon önskar att beslutet kommit tidigare. König Jerlmyr är också oroad för att den föreskrift som ska gälla för lokala besöksförbud från den 14 december är för omständlig.

– Vi ser redan nu att det är en omfattande beslutsprocess som de efterfrågar. Risken är att det blir så svårt att vi får våra beslut flera veckor efter våra smittoppar, säger König Jerlmyr.

Besök ingen stor risk

Under torsdagens presskonferens sade Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell att besöksförbud inte ska införas lättvindigt.

– Det kan införas om det gjorts en ordentlig genomgång av alla andra alternativ. Besökare är inte en stor del av riskerna för spridning på särskilda boenden. Det är viktigt att man inte överskattar den risken.

Torsdagens beslut har stöd i socialtjänstlagen.

Fakta: Besöksförbud på äldreboenden

Regeringen beslutade om ett nationellt besöksförbud på äldreboenden som gällde mellan 1 april och 1 oktober.

Den 21 november återuppstod besöksförbudet, nu som lokala förbud. De formella besluten fattas av Folkhälsomyndigheten i samråd med lokala och regionala aktörer.

Besöksförbud som beslutats på annat sätt, till exempel av kommun eller äldreboende på egen hand, saknar lagstöd. Inspektionen för vård och omsorg kan då utfärda vite. Tillsynsmyndigheten har dock inte inlett något sådant ärende.

Källor: Regeringen och Inspektionen för vård och omsorg


Kommunerna som får införa besöksförbud

Kommunerna som får införa besöksförbud på särskilda boenden från den 3 december till och med den 12 december 2020 är:

Botkyrka

Bräcke

Danderyd

Dorotea

Ekerö

Järfälla

Landskrona

Lysekil

Kungsbacka

Ragunda

Salem

Skara

Skinnskatteberg

Sollentuna

Solna

Sorsele

Stockholm

Strömsund

Såtenäs

Södertälje

Sölvesborg

Tibro

Torsås

Trelleborg

Täby

Upplands Väsby

Vallentuna

Vindeln

Västerås

Växjö

Åstorp

Österåker

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!