FHM: Max åtta i studenternas partybussar

Studentflaken är förbjudna för andra året i rad och landets blivande studenter försöker hitta nya vägar till firande efter ett år av hårda prövningar. Flera uthyrare vittnar om stort intresse för partybussen som alternativ – men det finns en hake: Max åtta personer får kliva på.

Partybussarna omfattas av samma regler som gäller för lokaluthyrning vid privata sammankomster. Arkivbild.

Partybussarna omfattas av samma regler som gäller för lokaluthyrning vid privata sammankomster. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vetenskap & teknologi2021-03-29 05:31

För andra året i rad har Transportstyrelsen tagit bort möjligheten för studenter att fira sitt utspring med en tur på studentflaket. Hårt prövade studenter som efter mer än ett år av restriktioner och distansundervisning till sist ska få fira har fått se sig om efter andra alternativ. För många har partybussarna framstått som en bra lösning.

Bussarna har ofta inbyggda högtalare, discolampor och dansgolv. Vissa är helt stängda med tonade rutor, medan andra är mer öppna likt ett vanligt studentflak. Antalet passagerare varierar, men max ligger på omkring 50 personer.

Redan under fjolårets studenttid märkte uthyrarna ett uppsving i intresse, och inför årets student rapporterar flera aktörer som TT har varit i kontakt med om ett högt tryck i stora delar av landet, från Skåne upp till i vart fall Gästrikland. I flera städer har det varit fullbokat.

Restriktioner?

Eftersom Transportstyrelsens förbud inte träffar partybussarna har arrangörerna uppfattat det som att det inte finns några restriktioner kring dem, men grundinställningen har varit att endast personer från samma klass ska vistas i samma buss.

Uthyrare som TT varit i kontakt med har inte heller uppfattat det som att smittspridningsrisken på själva studentflaken var anledningen till förbudet mot studentflaken, eftersom de flesta ändå träffas på nära håll i skolan – utan att det var de folksamlingar som ofta bildas vid flaken som Folkhälsomyndigheten ville undvika. Argumentet har varit att samma problem inte uppstår med de stängda partybussarna.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det dock båda aspekterna man vill undvika.

– Det är att man står väldigt nära varandra under en längre period och det finns förstås risker både på flaken och att det står många människor runt omkring.

Som en festlokal

TT: Vad anser ni om partybuss som alternativ till studentflak?

– Partybussarna har jag nu kollat upp och de ligger under samma regelverk som gäller när man hyr ut lokaler, så det är ett väldigt begränsat antal, säger Tegnell.

Han syftar på de regler som infördes i början av januari med stöd av pandemilagen. Då beslutades om en ny förordning, begränsningsförordningen, som bland annat innebar rättsligt bindande regler för privata sammankomster som genomförs i till exempel "festlokaler, föreningslokaler och andra platser som hyrs ut".

Maximalt tillåtet antal för sådana sammankomster är åtta personer.

TT: Högst åtta gäller på partybussarna också?

– Så är det, säger Anders Tegnell.

Distans i skolan

Att eleverna sannolikt inte har hållit distans i skolan tidigare är inte riktigt relevant, menar han.

– Dels så sker det en viss blandning och dels så kan det vara någon som står där som just insjuknat. Då kan man få ett ganska stort utbrott om 25–30-tal personer står tillsammans under en längre period.

TT: Ni vill inte se partybussar?

– Vi vill ingenting, det finns ett visst regelverk och det ska de följa förstås, säger Anders Tegnell.

Fakta: Förbudet mot studentflak

Beslutet har sin grund i en hemställan från Folkhälsomyndigheten, som bedömer att användningen av studentflak inte är förenligt med myndighetens föreskrifter om "allas ansvar att förhindra smitta av covid-19".

Studentflaken tillåts vanligtvis genom att Transportstyrelsen föreskriver om undantag från regler om var personer får sitta, hur många passagerare som tillåts i ett fordon, samt från krav på lämplighetsbesiktning. Grundregeln är alltså att man inte får köra passagerare på flak eller släp, förutom vid de fall som Transportstyrelsen har undantagit.

Det är dessa undantag som Transportstyrelsen nu, för andra året i rad, har tagit bort.

"Det är därför vi har haft möjlighet att reglera just den här biten", säger Kristofer Elo, utredare på Transportstyrelsen.

Samma reglering kan inte tillämpas när det gäller partybussar.

"Syftet med bussar är att köra personer. I grunden är det tillåtet att använda bussar för persontransport, vilket gör att vi inte har möjlighet att införa något förbud", säger Kristofer Elo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!