Kritiken växer mot EU i vaccinstriden med Astra Zeneca.
På grund av problem i produktionen ser Sverige nu ut att få endast 400 000 vaccindoser från Astra Zeneca i februari i stället för 1 miljon doser. EU, som under det första kvartalet skulle ha fått 80 miljoner doser, får bara cirka 30 miljoner.
Kritiker har ansett att EU gått in i förhandlingarna med en naiv syn och skrivit under avtal som inte förpliktigar.
Johan Unnérus, oberoende läkemedelsanalytiker, konstaterar att EU ställt stora förhoppningar till Astras vaccin.
– Samtidigt finns det en realitet här och det är att det är en väldigt stor utmaning att skala upp produktionen så fort och leverera i hundraprocentig kvalitet så snabbt, säger han.
"Finns alltid risker"
Enligt Johan Unnérus skulle det vara förvånande om parterna inte skrivit in klausuler som speglar den verkligheten.
– I den här typen av avtal är garantier en definitionsfråga. Det finns alltid en risk att det blir förseningar. Det kan hända saker, fabriker kan få problem, det kan inträffa olyckor. Man måste ta med sådant i beräkningen, i synnerhet när det gäller en helt ny produkt som dessutom tas fram i rekordfart, säger han.
TT: Har bolagen varit för optimistiska?
– Det kan finnas ett element av det. Det kan också vara så att det finns ett politiskt incitament att peka på ett kontrakt och vilka skyldigheter det anger. Från politiskt håll vill man lägga ansvaret hos läkemedelsföretagen.
Han understryker att det är oklart exakt hur avtalet mellan EU och Astra Zeneca är formulerat i sin helhet, och ser ingen vits med att nu dra i gång en offentlig "Svarte Petter-lek".
– Det är förståeligt att det sker. Men i det här läget är det svårt att peka finger och säga att det är den ena eller andras fel.
– Det viktigaste just nu är att man levererar säkra vacciner så snabbt som möjligt.
Undermåliga vaccin
Det vore katastrofalt om bolagen tog stora risker för att lyckas skala upp produktionen, säger han.
– Det skulle kunna leda till att det levererades vacciner som på något sätt var undermåliga och skapade större risker. Med största sannolikhet skulle det öka vaccinskepsisen dramatiskt, och det skulle vara förödande för möjligheten att stävja pandemin långsiktigt.
Från svensk sida borde ansvariga ha varit tydligare med att vaccineringen riskerar att dra ut på tiden, anser Johan Unnérus.
– Målsättningen om att man ska vara klar till midsommar – det har i alla fall i mina öron låtit som ett väldigt optimistiskt bästa tänkbara scenario. I realiteten vore det väldigt förvånande om det lyckas.